Τουρκία: Άρχισαν οι απελάσεις τζιχαντιστών- Αμερικανός ο πρώτος, ακολουθούν Γερμανοί

Η Τουρκία απέλασε Αμερικανό τζιχαντιστή και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επαναπατρίσει περίπου 2.500 τζιχαντιστές, η πλειονότητα των οποίων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον απόηχο των απειλών από Ερντογάν και Σοϊλού ότι ακόμη και αν αφαιρέθηκε η υπηκοότητα των κρατουμένων, θα επιστραφούν. Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι “σε τουρκικές φυλακές κρατούνται 1.149 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, εκ των οποίων τα 737 είναι ξένοι”.

Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την απέλαση ενός Γερμανού από την Τουρκία σήμερα προσθέτοντας ότι άλλοι επτά Γερμανοί θα απελαθούν την Πέμπτη και δύο την Παρασκευή. Πρόκειται για τρεις άνδρες, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απελάσει  άμεσα έναν Δανό και11 Γάλλους τζιχαντιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Συρία, ενώ ακολουθούν δύο Ιρλανδοί τζιχαντιστές.

Πηγή του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι ύποπτοι τζιχαντιστές συχνά επαναπατρίζονται στη Γαλλία βάσει συμφωνίας του 2014 με την Τουρκία, εκτιμώντας μάλιστα ότι “το σύστημα λειτουργεί”.

“Δεν είμαστε ξενοδοχείο για οποιασδήποτε υπηκοότητας μέλη του Daesh”, ανακοίνωσε η ‘Αγκυρα, εν μέσω επικρίσεων ότι με την στρατιωτική επιχείρηση του περασμένου μήνα στη βορειοανατολική Συρία  διακινδυνεύει την ανασύνταξη του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου το ένα πέμπτο από τους σχεδόν 10.000 τζιχαντιστές, που κρατούνται στη Συρία από τους Κούρδους πολιτοφύλακες, είναι ξένοι.

Η Δανία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν μέχρι στιγμής ανακαλέσει την υπηκοότητα κάποιων τζιχαντιστών υπηκόων τους. Ωστόσο, πολλές χώρες, ανάμεσα τους η Βρετανία και η Γαλλία δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Νέας Υόρκης του 1961 που καθιστά παράνομο να μένουν άνθρωποι απάτριδες. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει παρατεταμένοι δικαστικοί αγώνες.

Ο υπουργός Εσωτερικών  Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε κατηγορήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους, αναφερόμενος μάλιστα συγκεκριμένα στη Βρετανία και την Ολλανδία, επειδή επέλεξαν “τον εύκολο τρόπο” ανακαλώντας την υπηκοότητα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και αρνούμενες να τους δεχθούν πίσω.

Νεκρός βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη Βρετανός πρώην αξιωματικός

Ο ιδρυτής της οργάνωσης που εκπαίδευσε τη διασωστική ομάδα των ανταρτών στη Συρία, τα «Λευκά Κράνη», βρέθηκε νεκρός νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στο σπίτι του στη συνοικία Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσαν ένας γείτονας και ένας διπλωμάτης.

Ο Βρετανός πρώην αξιωματικός του στρατού Τζειμς λε Μέζουρερ, ιδρυτής της Mayday Rescue, βρέθηκε νεκρός κοντά στο σπίτι του, έχοντας υποστεί κατάγματα στα δύο του πόδια και το κεφάλι. Ο διπλωμάτης από την πλευρά του διευκρίνισε ότι δεν είναι ξεκάθαρες οι συνθήκες θανάτου του λε Μέζουρερ, αν και συνάδελφοί του επεσήμαναν ότι ίσως να έπεσε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του.

Αυτός θεωρείται ότι ίδρυσε τη Συριακή Πολιτική Άμυνα, ή «Λευκά Κράνη» όπως έγιναν γνωστά, το 2013 στην Τουρκία.

Η Mayday Rescue είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με γραφεία στο Άμστερνταμ και την Κωνσταντινούπολη, με πολλές επιχειρήσεις της να έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ΟΗΕ και διάφορες κυβερνήσεις.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Σχετική είδηση:Στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ ο Ν. Δένδιας για κυρώσεις κατά της Τουρκίας (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος