Στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ ο Ν. Δένδιας για κυρώσεις κατά της Τουρκίας (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών – Αναμένεται να δοθεί πράσινο φως για κυρώσεις στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τον κανονισμό που προσδιορίζει το νομικό περίγραμμα που θα επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων κατά των προσώπων και εταιριών που σχετίζονται με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε επόμενο στάδιο, και κατόπιν προτάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα κατονομαστούν οι οντότητες ή τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και θα υποστούν τις κυρώσεις που θα προσδιορίζονται.

Είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα, καθώς χρειάστηκαν πολλές διαπραγματεύσεις ώστε το νομικό πλαίσιο να μην επηρεάζει συμβόλαια εργασιών που είναι σε εξέλιξη ή άλλα παλαιότερα.

Μια καταληκτική απόφαση αποφεύχθηκε στη συνεδρίαση των διπλωματών – Μονίμων Αντιπροσώπων της περασμένης Τετάρτης 6/11, καθώς ο εκπρόσωπος της Ουγγαρίας δήλωσε ότι δεν είχε εντολή να συναινέσει στη λήψη απόφασης, και πολλοί συνδέουν αυτή τη στάση με την επίσκεψη Ερντογάν στη Βουδαπέστη, την περασμένη Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος ερρίφθη και η απόφαση για κυρώσεις, έναντι συγκεκριμένων εταιριών και προσώπων που συνδέονται με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, θα επιβληθούν χωρίς άλλη συνεδρίαση των Υπουργών, παρά με απόφαση των Μονίμων Αντιπροσώπων που μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή. Και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η απόφαση θα ληφθεί «πολύ σύντομα».

. Όπως αναφέρει το Spiegel, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν αναμένεται να δώσει ωστόσο κάποιον κατάλογο στόχων των κυρώσεων, ή σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επωμιστούν τα βάρη που τους αναλογούν.

«Ζητάμε από τους Τούρκους να είναι εξαιρετικά σοβαροί σε αυτό και να μην επιτρέπουν, για να μην πω ενθαρρύνουν, να συμβαίνει αυτό που συμβαίνει», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να επιτρέψει το έδαφός της να γίνεται χώρος λαθρομετανάστευσης ή παράνομης μετανάστευσης. Το μόνο το οποίο δικαιολογείται είναι η προστασία των προσφύγων», επισήμανε και πρόσθεσε: «Το δεύτερο είναι προς τους Ευρωπαίους εταίρους, τους φίλους μας, την ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαστε όλοι μαζί, άρα, πρέπει τα βάρη, όπως και τις υποχρεώσεις, να τις επωμιζόμαστε και να τις φέρουμε όλοι».

Πριν από τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπερασπίσθηκε το ΝΑΤΟ μετά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία για την Ατλαντική συμμαχία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να κάνει λόγο για τον «εγκεφαλικό θάνατο».

«Πιστεύω πραγματικά στο μέλλον του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν επίσης αξίες όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει αυτό το πλαίσιο για την προστασία των αξιών μας, της ειρήνης, της σταθερότητας, πιστεύω λοιπόν ότι χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφουςαπό τις Βρυξέλλες.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας εξέφρασε επίσης υποστήριξη για τη συμμαχία, η οποία ιδρύθηκε το 1949 για να παρέχει συλλογική ασφάλεια έναντι της Σοβιετικής Ένωσης.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος