Τουρκία: Απαγόρευση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην επαρχία Βαν όπου ακυρώθηκε η εκλογή του υποψηφίου του φιλοκουρδικού κόμματος DEM

Σύνοψη
  • Συνεχίζεται η ένταση στη νοτιοανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας, όπου ακυρώθηκε η εκλογή του υποψηφίου του φιλοκουρδικού κόμματος DEM
  • Η νομαρχία με απόφασή της απαγορεύει από σήμερα και για 15 ημέρες όλες τις διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, συλλογή υπογραφών και διεξαγωγή δημοσκοπήσεων

Συνεχίζεται η ένταση στη νοτιοανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας, όπου ακυρώθηκε η εκλογή του υποψηφίου του φιλοκουρδικού κόμματος DEM.

O Αμπντουλάχ Ζεϊντάν εξελέγη στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό 55,51% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αμπντουλαχάτ Αρβάς, που έλαβε το 27,15% των ψήφων και τον οποίο η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε να ανακηρύξει δήμαρχο.

Η νομαρχία της επαρχίας Βαν με απόφασή της απαγορεύει από σήμερα και για 15 ημέρες όλες τις διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, συλλογή υπογραφών και διεξαγωγή δημοσκοπήσεων.

Στις χτεσινές διαδηλώσεις σημειώθηκαν συγκούσεις με την Αστυνομία και το κλίμα εξακολουθεί να είναι τεταμένο και σήμερα.

Ανάλογες απαγορεύσεις επιβλήθηκαν και στο γειτονικό νομό του Μπίτλις, ενώ στην περιοχή Περβάρι του επίσης γειτονικού νομού Σίιρτ, που κατοικείται κυρίως από κουρδικής καταγωγής πολίτες, η νομαρχία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ανακοίνωσε ότι σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στη Σμύρνη στα δυτικά, συνελήφθησαν συνολικά 89 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος