Το ύστατο «χαίρε» στην Ελισάβετ – Ο μεγαλειώδης αποχαιρετισμός της βασίλισσας

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρεται στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, συνοδεία 145 μελών του Βασιλικού Ναυτικού που τραβούν τον κιλλίβαντα σε απόλυτο συγχρονισμό, αλλά και του Βασιλιά Καρόλου, των υπολοίπων παιδιών και των εγγονών της.

Tα βλέμματα όλων πέφτουν στην βασιλική οικογένεια, στους εγγονούς της και τις συζύγους τους, αλλά και στα δύο μικρά παιδιά του Γουίλιαμ, τον Τζορτζ και τη Σάρλοτ που ακολουθούν το φέρετρο.

Η συγκίνηση έκδηλη στο πρόσωπο του βασιλιά Καρόλου. Στο φέρετρο, δεσπόζει ένα μήνυμά του προς τη μητέρα του – με το δικό του γραφικό χαρακτήρα. Στη μνήμη της με αγάπη και αφοσίωση, γράφει. Γεμάτη συμβολισμούς και η ανθοδέσμη.

Δεντρολίβανο για την ανάμνηση. Η μυρτιά – το αρχαίο σύμβολο του ευτυχισμένου γάμου – έχει κοπεί από το φυτό που άνθισε από σπόρους της μυρτιάς που κοσμούσε το μπουκέτο του γάμου της Ελισάβετ με τον Πρίγκηπα Φίλιππο, το 1947.

Η τελετή ολοκληρώνεται με το τελευταίο εμβατήριο και δύο λεπτών σιγή. Ο βρετανικός ύμνος ηχεί στην αίθουσα.

Δακρυσμένος και ο κόσμος σε κάθε σημείο του Λονδίνου αποχαιρετά την βασίλισσα Ελισάβετ, με την πορεία να προχωρά από το Αββαείο στην Αψίδα του Ουέλινγκτον.

Έξω από το Μπάκιγχαμ περιμένει το προσωπικό του παλατιού για το τελευταίο αντίο, ενώ ακούγονται κανονιοβολισμοί.

Στην ιστορικής σημασίας Αψίδα, μετά από μια μικρή τελετή το φέρετρο μεταφέρεται σε αυτοκίνητο για την τελευταία διαδρομή προς το Ουίνδσορ.

Εκεί υπό τον ήχο της γκάιντας και πάλι με τη συνοδεία αγημάτων αλλά και της οικογένειάς της, ακολουθεί λειτουργία, λίγο πριν την ταφή της μαζί με τον σύζυγό της Φίλιππο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Στο Λονδίνο βρέθηκαν πάνω από 2.000 επίσημοι καλεσμένοι, ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, όπως ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπέγραψε και το βιβλίο συλλυπητηρίων.

Λίγο πριν τη λήξη της τελετής, το στέμμα και το σκήπτρο αφαιρούνται από το φέρετρο το οποίο βυθίζεται στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, υπό τον ήχο της γκάιντας.

Ακολουθεί η ταφή.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Το πέρασμα σε μια νέα εποχή

Ό,τι είδαμε σήμερα ήταν μία επίδειξη μακραίωνων παραδόσεων και τελετουργικών για τον αποχαιρετισμό μιας βασίλισσας που συμβόλισε την συνέχεια του έθνους της σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Ανέβηκε στον θρόνο πριν από 70 χρόνια με την βρετανική αυτοκρατορία να απλώνεται στα πέρατα του κόσμου και πέθανε με τη χώρα να πορεύεται εκτός ΕΕ και να αναζητά την έξοδο από την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που έφεραν πανδημία, ενεργειακή κρίση και κυβερνητικά σκάνδαλα.

Αν δούμε και την μεγαλύτερη εικόνα με συμβολισμούς, σταδιακά χάνονται οι γέφυρες, οι συνδετικοί κρίκοι με τον 20ο αιώνα που στιγματίστηκε από γεγονότα όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η μεταπολεμική περίοδος, ο Ψυχρός Πόλεμος. Ελάχιστες πλέον προσωπικότητες και δη οι εμβληματικές αυτής της εποχής είναι πλέον εν ζωή. Μία εβδομάδα πριν πεθάνει η Βασίλισσα είχε πεθάνει ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

Η σημερινή μέρα, λοιπόν, συμβολίζει το πέρασμα στη νέα εποχή για την Βρετανία και τον κόσμο.

Διανύουμε μια μεταβατική περίοδο στις αρχές του 21ου αιώνα, και την καθορίζουν γεγονότα, όπως πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, τρομοκρατία, οικονομικές κρίσεις, κλιματική αλλαγή που αλλάζουν τον ρου της ιστορίας.

Σχόλιο: Άννα Παπασωτηρίου

Η καθημερινότητα που ξημερώνει υπό τη νέα μοναρχία

Το δράμα 10 ημερών κορυφώθηκε με την επιτομή των πομπών και των τελετών σήμερα από το Λονδίνο στο Ουίνδσορ.

Αυτό που απομένει στη χώρα που θα μπει από αύριο στα καυτά προβλήματα του κόστους διαβίωσης, είναι η καθημερινότητα που ξημερώνει υπό τη νέα μοναρχία. Πόσο κόστισε ο αποχαιρετισμός στη Βασίλισσα και ποιος το πλήρωσε.

Εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος σε 10 εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο οι απαντήσεις που έρχονται αφορούν στην αξία της βασιλικού εμπορικού σήματος που εκτιμάται στην 4η θέση μετά την Google, Apple, Amazon.

Ενώ ο βασιλικός οίκος κοστίζει στους φορολογούμενους 575 εκ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι αποφέρει 2,88 δισ. ευρώ στη βρετανική οικονομία.

Βαριά κληρονομιά που καλείται να υπερασπιστεί ο βασιλιάς Κάρολος.

Μέχρι στιγμής η δημοφιλία του ανέβηκε με τον τρόπο που χειρίστηκε τον θάνατο της μητέρας του. Ωστόσο είναι μεγάλα τα παπούτσια που καλείται να γεμίσει όπως λέει και μια βρετανική παροιμία και ο χρόνος θα δείξει. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη.

Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος