Το «Θάρρος Μεσσηνίας» εκδίδεται αδιαλείπτως από το 1899

Στην αυγή του 1899, όταν με πηχυαίους τίτλους οι εφημερίδες ξιφουλκούσαν με την καθημερινότητα σε οξείς τόνους,  ο Ιωάννης Χ. Αποστολάκης, πρωτο-κυκλοφόρησε την εφημερίδα «Θάρρος» στην Μεσσηνία, που έκτοτε συνεχίζει να εκδίδεται ανελλιπώς έως σήμερα.

Όταν στα τέλη του 19ου αιώνα οι εφημερίδες στην Ελλάδα έγραφαν για τα γεγονότα «Ανά τον Κόσμον», τα απέδιδαν υπό το βάρος των προσωπικών και πολιτικών αντιλήψεων των εκδοτών τους, μια στρεβλή παράδοση που συνεχίζεται έως σήμερα. Η αντικειμενικότητα παρέμενε ζητούμενο. Σε αυτό το τοπίο, που ήγειρε τα πάθη της εποχής, ο Ιωάννης Χ. Αποστολάκης, μόλις 21 ετών, κυκλοφόρησε στις 4 Ιανουαρίου του 1899, την καθημερινή εφημερίδα «Θάρρος». Αποτελούσε συνέχεια της εβδομαδιαίας
εκδόσεως της «Πρόνοιας». Όπως ο ίδιος έγραψε στο πρώτο φύλλο, ο τίτλος  «Θάρρος» επελέγη διότι «δεν είναι δυνατόν να επέλθη έστω και η ελαχίστη πρόοδος άνευ δραστηριότητος και θάρρους». Πραγματικά απαιτείτο θάρρος για την δημοσίευση της αλήθειας.

Από εκείνη την ημέρα ουδέποτε σταμάτησε η έκδοση της εφημερίδος και μάλιστα υπό την ίδια διοίκηση, επισημαίνει η Άντα Αποστολάκη, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του εντύπου. Δυο βαλκανικοί πόλεμοι, δυο παγκόσμιοι, δυο εμφύλιοι, χρεοκοπίες, κατοχή, καταστροφές πάσης φύσεως δοκίμασαν την χώρα, αλλά η εφημερίδα έφτανε καθημερινά στα χέρια των αναγνωστών της.

Σύμφωνα με την κ. Αποστολάκη, η σημερινή κρίση επηρεάζει όλες τις έντυπες εφημερίδες σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είναι η πρώτη φορά που δεν μπορώ να πω αν θα υπάρχει μέλλον για την είδηση στο χαρτί. Επειδή τα social media ήρθαν και θα μείνουν είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει το έντυπο και πως».

Όταν γιορτάστηκαν τα 40 χρόνια του εντύπου, το 1939, πολλοί δημοσιογράφοι που είχαν εργαστεί εκεί στο παρελθόν, επέστρεψαν και απέδωσαν τα εύσημα γιατί η εφημερίδα τους είχε ανοίξει τις πόρτες της δημοσιογραφικής δουλειάς σε μεγάλες εφημερίδες των Αθηνών. Αποτελούσε τίτλο τιμής στο βιογραφικό τους.

Η πρωϊνή εφημερίδα «Θάρρος» κυκλοφορεί καθημερινά με 24 σελίδες και μέσω της ιστοσελίδας ενημερώνει για τα τεκταινόμενα τοπικού και γενικότερου ενδιαφέροντος.

Η κ. Αποστολάκη ελπίζει να συνεχίσει η έκδοση μέσω της οικογένειας και για τα επόμενα χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος