Το «στίγμα» του κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό μήνες μετά την αρχική λοίμωξη

Array

Οι εμβολιασμοί για την πρόληψη από τον κορονοϊό συνεχίζονται, όπως και οι έρευνες για τις επιπτώσεις του ιού σε όσους έχουν νοσήσει. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, ο covid 19 αφήνει το «στίγμα» του στον ανθρώπινο οργανισμό, ακόμα και οκτώ μήνες μετά την ανάρρωση.

Μία σημαντική αίσθηση κόπωσης, αναπνευστικές ενοχλήσεις και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, περιλαμβάνονται μεταξύ των επίμονων κλινικών συμπτωμάτων που αναφέρονται συχνότερα μετά τη νοσηλεία για κορονοϊό.
Ήδη, σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, έχουν δημιουργηθεί ειδικά εργαστήρια παρακολούθησης όσων έχουν νοσήσει από covid, για καταγραφή των υπολειπόμενων συμπτωμάτων και εύρεση της κατάλληλης θεραπείας.

Την ίδια ώρα, ικανοποιητικό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα, με κύριο στόχο όμως να φτάσουμε στο 60% κάλυψης του πληθυσμού.

Οι βλάβες, οι οποίες παρατηρήθηκαν σε νοσηλευθέντες, σε ορισμένες περιπτώσεις διατηρήθηκαν για τουλάχιστον 2 μήνες, μετά την αρχική λοίμωξη. Ωστόσο, τα επίπεδα των Β κυττάρων, όπως και άλλων κυττάρων που ανήκουν στην ειδική ανοσία, εμφανίζονται μειωμένα, υποδεικνύοντας ότι ο covid αφήνει την «ανοσολογική του υπογραφή» ακόμη και οχτώ μήνες από την οξεία νόσηση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΑΛΕΙΑ ΖΑΓΝΑΦΕΡΗ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΝΑ ΣΚΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος