Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη τον Αλέκο Φασιανό

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει την βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού, ενός από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ζωγράφους της χώρας μας που «ταξίδεψε» με τα έργα του την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Αφήνει πίσω του τεράστια παρακαταθήκη στη σύγχρονη ζωγραφική, στο χώρο του βιβλίου και της χαρακτικής. Έλεγε: «Δεν μιμούμαι αυτό που γίνεται έξω για να το φέρω στην Ελλάδα. Αντιθέτως, αυτό που κάνω εγώ το προτείνω και στο εξωτερικό».

Γεννήθηκε στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το διάστημα 1956- 1960 στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην École des beaux-arts του Παρισιού, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Clairin και Dayez. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζούσε και εργάζονταν στο Παρίσι και την Αθήνα. Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε μερικές από τις πιο διάσημες αίθουσες τέχνης του κόσμου. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά την υφήλιο (Μπιενάλε Sao Paulo 1971, Μπιενάλε Βενετίας 1972, Ευρωπάλια, Βρυξέλλες 1982, Μπιενάλε Γραφιστικής Μπάντεν – Μπάντεν 1985, κ. ά.).

Είχε ασχοληθεί με την εικονογράφηση βιβλίων γνωστών ποιητών και συγγραφέων στην Ελλάδα και τη Γαλλία (των Ελύτη, Ταχτσή, Καβάφη, Aragon, Apollinaire κ.ά.). Είχε σχεδιάσει αφίσες και γραμματόσημα. Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, το ΚΘΒΕ και άλλους θιάσους, σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονων έργων. Επίσης είχε εκδώσει δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Το 2000 φιλοτέχνησε έργα για το Σταθμό Μεταξουργείο του αθηναϊκού Μετρό. Έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για το έργο του, από την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν αρκετές μονογραφίες του. Το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το 2010 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Legion d’Honneur (Officier des Lettres et des Arts).

Συνεργασίες με το ΚΘΒΕ:

  • «Η κωμωδία της μύγας – Η τελετή» Δύο μονόπρακτα έργα των Βασίλη Ζιώγα και Παύλου Μάτεσι. Σκηνοθεσία: Γιώργος Μεσσάλας. Σκηνικά Αλέκος Φασιανός (1991)
  • «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας. Συμμετοχή του Αλέκου Φασιανού με δυο έργα του στην έκθεση με τίτλο «ΟΡΝΙΘΟ/ΘΕΟΜΑΧΙΑ-ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΜΗΝΟΥΣ» (2020)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος