Το ΑΠΘ αποχαιρετά τον διαπρεπή σεισμολόγο και oμότιμο καθηγητή Βασίλειο Παπαζάχο

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του διακεκριμένου σεισμολόγου Βασίλη Παπαζάχου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια ενός εξέχοντος μέλους της οικογένειας του ΑΠΘ, του διαπρεπούς σεισμολόγου και Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Βασιλείου Παπαζάχου.

Ο Βασίλειος Παπαζάχος υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την επιστήμη του και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας επί τρεις θητείες (1982-1987) και συνέβαλε στη συγκρότηση ερευνητικών ομάδων στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος. Ίδρυσε και διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) από το 1983 με ανανέωση έξι φορές της θητείας του. Έχει συμβάλει στη διαμόρφωση αντισεισμικής πολιτικής και καθημερινής ενημέρωσης με την ίδρυση δικτύων σεισμογράφων (1980) και επιταχυνσιογράφων (1979) καθώς και στη σύνταξη του αντισεισμικού κανονισμού της Ελλάδας. Ο κεντρικός σεισμολογικός σταθμός του ΑΠΘ καθώς και οι περιφερειακοί σταθμοί του αποτέλεσαν το πρώτο τηλεμετρικό σεισμολογικό δίκτυο στον ελληνικό χώρο.

Το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με τον μεγάλο σεισμό του 1978.

Ως επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, αφήνει ως παρακαταθήκη τόσο το υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό του έργο όσο και τους μαθητές και συνεχιστές του.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Θλίψη του τεχνικού κόσμου για την απώλεια του Βασίλη Παπαζάχου

Τη θλίψη του τεχνικού κόσμου για την απώλεια του Βασίλη Παπαζάχου, εκφράζει με σημερινή της ανακοίνωση η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κάνοντας λόγο για έναν εξέχοντα άνθρωπο και επιστήμονα, ο οποίος μάλιστα αποτέλεσε το πρώτο στην ιστορία επίτιμο μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και το μοναδικό μέχρι σήμερα, από τον χώρο της σεισμολογίας.

«Μέσα από τη μακρά ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία του, ο Βασίλης Παπαζάχος, αποτέλεσε τον κύριο εκφραστή της στενής συνεργασίας των σεισμολόγων και των μηχανικών, ιδιαίτερα μετά τη συγκυρία του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης το 1978», επισημαίνει η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Τονίζει δε ότι ο Βασίλης Παπαζάχος “έφυγε”, αλλά αφήνει πίσω του ως παρακαταθήκη τον πλούτο της γνώσης που συγκέντρωσε και μεταλαμπάδευσε στις επόμενες γενιές, αλλά και τη συνολική προσφορά του στην Ελλάδα.

«Με το έργο του συνέβαλε στην ασφαλέστερη συνύπαρξη των Ελλήνων με το φαινόμενο του σεισμού, στη διαχείριση των κατά περίπτωση καταστροφικών επιπτώσεων της εκδήλωσης του φαινομένου και τελικά στην φιλοσοφία και στην κωδικοποίηση των κανονισμών που διέπουν το βασικό αντικείμενο του τεχνικού κόσμου, δηλαδή τις κατασκευές», αναφέρει το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος