Τήλος: Φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο «πράσινο» νησί παγκοσμίως με μηδενικά οικιακά απορρίμματα

Η Τήλος  έχει καταφέρει να είναι το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης παγκοσμίως. Στο ακριτικό νησί εφαρμόζεται ήδη σε 350 νοικοκυριά, το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Just Go Zero“, της Polygreen. Σύμφωνα με τον γ.γ του δήμου, Στάθη Κοντό, γίνεται μάλιστα ενημέρωση στον κάθε κάτοικο χωριστά, με αποτέλεσμα η Τήλος να μπορεί να ελπίζει ότι θα γίνει το πρώτο «πράσινο» νησί παγκοσμίως, με μηδενικά οικιακά απορρίμματα, ενώ ήδη έχει καταφέρει να ανακυκλώνει σε ποσοστό 86%.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, μοιράστηκαν τσάντες και δοχεία σε όλους τους κατοίκους, οι οποίοι άρχισαν να χωρίζουν τα σκουπίδια σε ανακυκλώσιμα, βιοαπόβλητα και μη ανακυκλώσιμα.

Τα απορρίμματα συλλέγονται τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα από το κάθε σπίτι, με φορτηγά και καταλήγουν στο “3Κ”, την σύγχρονη μονάδα ολιστικής διαχείρισης αποβλήτων Polygreen, όπου γίνεται η διαλογή σε εικοσιπέντε ρεύματα, ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό καταλήγει σε επεξεργασία για ενεργειακή αξιοποίηση. Σημαντικό ρόλο παίζει η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η οποία αγκάλιασε το πρωτοποριακό εγχείρημα, το οποίο αναμένεται σύντομα να φθάσει σε ποσοστά ανακύκλωσης άνω του 90%.

Αυτό που έχει πετύχει η Τήλος είναι μοναδικό για όλη την Ελλάδα, όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και έχει προκύψει σε τοπικό επίπεδο με την συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Όπως επισημαίνουν οι πρωτεργάτες του σημαντικού αυτού εγχειρήματος, όλα ξεκίνησαν από ένα όραμα, του πολιτισμού χωρίς απόβλητα, ενώ τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς:

  • Κλείνουν οι χώροι ταφής απορριμμάτων. Το πρόγραμμα συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για το 2030, που προβλέπει τον περιορισμό της υγειονομικής ταφής στο 10%.
  • Με τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κομποστοποίηση, εμπλουτίζονται τα εδάφη που απειλούνται με ερημοποίηση.
  • Εξασφαλίζεται πολύ υψηλό ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης.
  • Εξοικειώνονται οι κάτοικοι, οι μαθητές και οι επιχειρήσεις του νησιού με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
  • Προάγεται ένα νέο, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος