Επαφές Μητσοτάκη με Σ. Μισέλ και Ν. Αναστασιάδη για ευρωπαϊκές δράσεις και τουρκική προκλητικότητα

H προετοιμασία της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020 βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την επιστολή που απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 3 Ιουνίου, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με αιχμή την τουρκική προκλητικότητα και έμφαση στον συντονισμό τους εν όψει και των χωριστών τηλεδιασκέψεων που θα έχουν αμφότεροι με τον Σαρλ Μισέλ και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σχόλιο διπλωματικών πηγών για τη δήλωση Τσαβούσογλου 

«Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου», αναφέρουν διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνουν ότι η Τουρκία συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα συμβουλεύαμε τον κ. Τσαβούσογλου να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, είχε δηλώσει ότι «η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο». Είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία θετική για τη χώρα του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δίνει δίκιο» στην τουρκική πλευρά για τη συμφωνία της με τη Λιβύη.

Πηγές: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος