Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη που τσίμπησε τον 9χρονο – Πώς αλλάζει τη βιοποικιλότητα η υπερθέρμανση των θαλασσών

Η κλιματική κρίση δεν ευθύνεται μόνο για τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες αλλά και για την υπερθέρμανση των θαλασσών που έχουν ως επίπτωση τον πολλαπλασιασμό ορισμένων ειδών διαταράσσοντας τη βιοποικιλότητα. Για το θέμα που ήρθε στην επικαιρότητα τελευταία και με την καταγραφή αρκετών περιστατικών με τσιμπήματα από μέδουσες και θαλάσσιες ανεμώνες στη χώρα μας μίλησε στην ΕΡΤ ο Λεωνίδας Περιβολιώτης, φυσικός, ωκεανογράφος και ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ. Και όπως είπε η μέση θερμοκρασία των 28,5 βαθμών στη Μεσόγειο είναι ανησυχητική.

Ο πλανήτης κοχλάζει

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι ουσιαστικά ο πλανήτης κοχλάζει. Το είπε αρκετά εμφατικά. Φέτος, μέση τιμή (θερμοκρασίας) όλης της λεκάνης της Μεσογείου έφτασε την περασμένη βδομάδα τους 28,7 βαθμούς Κελσίου» δήλωσε ο κ. Περιβολιώτης επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στη Μεσόγειο.

«Παρατηρούμε είναι ότι υπάρχει μια επιτάχυνση τα τελευταία χρόνια. Πράγματα τα οποία θεωρούσαμε πριν μερικά χρόνια ότι θα γίνουν τις επόμενες δεκαετίες έχουν έρθει πολύ πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο επιστήμονας

Μιλώντας για την ανατολική Μεσόγειο εξήγησε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια είναι γύρω στον ενάμιση βαθμό, ίσως και λίγο μεγαλύτερη. Γεγονός που όπως είπε, δείχνει ότι «υπάρχει μια αυξητική τάση που τα τελευταία χρόνια γίνεται ακόμα εντονότερη».

Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη που τσίμπησε τον 9χρονο – Πώς αλλάζει τη βιοποικιλότητα η υπερθέρμανση των θαλασσών
(AP Photo/Sam McNeil)

Όμορφη αλλά επικίνδυνη η θαλάσσια ανεμώνη

Με αφορμή το τσίμπημα ενός 9χρονου από θαλάσσια ανεμώνη στο Καλαμάκι Κορινθίας ο κ. Περιβολιώτης και το τεράστιο σημάδι που του άφησε ο κ. Περιβολιώτης σχολίασε ότι «οι αλλαγές που συμβαίνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον έχουν επίδραση προφανώς και στο οικοσύστημα». Αναφορικά με την αύξηση του συγκεκριμένου είδους στις ελληνικές θάλασσες εξήγησε ότι δεν είναι κάτι ανεξήγητο. Το είδος αυτό ανήκει στη θαλάσσια πανίδα και ζει συνήθως κοντά στην ακτή, σε βράχια είτε σε κοχύλια.

Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη που τσίμπησε τον 9χρονο – Πώς αλλάζει τη βιοποικιλότητα η υπερθέρμανση των θαλασσών
Amphiprion clarkii swims near sea anemone at Keikyu Aburatsubo Marine Park in Miura, south of Tokyo, Sunday, July 7, 2013.(AP Photo/Itsuo Inouye)

«Έχουν τη μορφή ενός φυτού και έχουν πολύ εντυπωσιακά χρώματα» είπε για τις θαλάσσιες ανεμώνες προειδοποιώντας ωστόσο τους κολυμβητές ότι αν κανείς έρθει σε επαφή με αυτές, τότε προφανώς θα βιώσει κάποια έντονα δερματικά συμπτώματα.

«Υπάρχει ένας έντονος πόνος, μια φαγούρα, ένα κάψιμο και αν συνεχίσει και έχει κάποιος μια αλλεργική αντίδραση τότε πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για να γίνουν κάποιες ενέσεις κορτιζόνης» εξήγησε ο ειδικός, επισημαίνοντας όμως ότι παρά το ενοχλητικό τσίμπημα ή κάψιμο από την επαφή με αυτά τα είδη, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος