Θρυαλλίδα εξελίξεων η ήττα του Μπ.Τζόνσον στη βρετανική Βουλή (video)

Νέες εξελίξεις σχετικά με το Brexit δρομολογεί η ήττα του Συντηρητικού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κατά τη χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων η οποία καταψήφισε την πρότασή του για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς Συμφωνία.

Το γεγονός εξώθησε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει σήμερα να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα στις 14 Οκτωβρίου, ενώ και στο εσωτερικό των Τόρις αναμένεται να διαγραφούν οι 21 βουλευτές και τα στελέχη των Συντηρητικών που αψήφησαν την κομματική γραμμή.

Κρίσιμη και η σημερινή μέρα, καθώς οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί σχεδίου νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ αναβολή του Brexit για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, εκτός εάν εγκριθεί συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης νωρίτερα.

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε πως εάν ο Τζόνσον θέλει εκλογές, είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει πρώτα την αναβολή του διαζυγίου, η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της οποίας θα διεξαχθεί σήμερα.

Το Εργατικό Κόμμα δεν εμπιστεύεται την πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να διεξαχθούν εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, πριν από την ημερομηνία κατά την οποία η χώρα πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάρμερ.

Το Εργατικό Κόμμα θέλει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, πριν υποστηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα Λονδίνο και ευρωπαϊκές χρηματαγορές παρακολουθούν τη συναλαγματική ισοτιμία της λίρας με το δολάριο να καταγράφει ιστορικά χαμηλά. Χθες η λίρα υποχώρησε σε 1 προς 1,19, στη χαμηλότερη τιμή μετά το 1985, γεγονός που κλιμακώνει τις ανησυχίες στην ΕΕ για το θα σημάνει Έξοδος χωρίς Συμφωνία. Η συνεχεια όμως ήταν  θετική καθώς σημειώθηκε ανάκαμψη του νομίσματος σήμερα και στις 12:20 (ώρα ελλάδας) η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,7% στα 1,2170 δολάρια. Απότοκο της ανάκτησης του ελέγχου του προγραμματισμού της βουλής απο του Βρετανούς βουλευτές.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η σημερινή ενίσχυση της στερλίνας θα είναι προσωρινή, αναμένοντας και άλλα εμπόδια για το βρετανικό νόμισμα.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Κομισιόν εισηγείται να προσφερθεί οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και αγρότες σε περίπτωση που το σενάριο γίνει πραγματικότητα.

Ερώτημα προς τη Κομισιόν, συνυπογράφοντος του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη, κατέθεσαν 33 ευρωβουλευτές  από 5 Πολιτικές Ομάδες (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, RenewEurope, Πράσινοι, Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Ζητούν να μάθουν από την Κομισιόν αν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, στη βάση του Άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ, “λαμβάνοντας υπόψη τον σαφή κίνδυνο η χώρα να διαπράξει σοβαρή παραβίαση των Ευρωπαϊκών αρχών που αναφέρονται στο Άρθρο 2 ΣΕΕ“.

Αναφερόμενοι, εξάλλου, στις προθέσεις που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο αναστολής της δραστηριότητας του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου “θα εμποδίσει το Κοινοβούλιο στην άσκηση της νομοθετικής του λειτουργίας, στην παροχή ενδελεχούς ελέγχου  προς την εκτελεστική εξουσία, και ειδικότερα στην ανάληψη κοινοβουλευτικής δράσης σε σχέση με τη διαδικασία του Brexit”.

Στο μεταξύ, το ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας θα προσθέσει 2 δισ. λίρες στον προϋπολογισμό του 2020 για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπρόσθετων κεφαλαίων προορίζεται για την αστυνόμευση των συνόρων της Βρετανίας και τα λιμάνια.

Μέτρα, που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κίνηση Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα, σε ενδεχόμενο Brexit, συζήτησαν χθες στο υπουργείο Τουρισμού, ο Χάρης Θεοχάρης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα 128 δράσεις που θα εμπεριέχονται σε μίνι μνημόνιο θα περάσει η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει τα κενά του brexit κι αυτό θα γίνει σε διμερές επίπεδο εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Αναφέρθηκε και σε ένα παράδειγμα σε σχέση με τα βρετανικά διαβατήρια , ότι δεν πρέπει να θεωρούνται ότι προέρχονται από τρίτες χώρες. «Σχεδιάζουμε τις δράσεις μας για Brexit  χωρίς συμφωνία» , δήλωσε ο υπουργός για να καταλήξει πως στις 31 Οκτωβρίου οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική Εϊδηση:

Βρετανία-Brexit: Ήττα για την κυβέρνηση Τζόνσον (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος