Θετικό το ΔΝΤ στην πρόωρη μερική αποπληρωμή του δανείου (video)

Θετικά προσεγγίσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ. Το θέμα έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που είχε με τη Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη και ικανοποίηση από πλευράς του ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ για την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το ακριβό μέρος του δανείου, δηλαδή να αποπληρώσει 3,8 δισ. ευρώ που έχουν αυξημένο επιτόκιο 5,1%, από τα 9,8 δις ευρώ που χρωστάει η χώρα μας συνολικά στο Ταμείο.

Η κ. Λαγκάρντ άκουσε τον κ. Τσακαλώτο προσεκτικά και τόνισε ότι συμφωνεί με αυτή την πρόθεση της Ελλάδας και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με την εξέλιξη του θέματος.

Επί της διαδικασίας για την εξέλιξη αυτή πρέπει να ενημερωθεί γραπτώς το Ταμείο, ο ESM και το Eurogroup και να υπάρξουν κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από κάποιες χώρες – μέλη του ESM όπως είναι η Γερμανία. Αυτή η διαδικασία πρέπεφι να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM. Γίνεται όμως και για ένα ακόμα λόγο καθώς χώρες όπως η Γερμανία δεν επιθυμούν να εξοφληθεί πλήρως το δάνειο γιατί έτσι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς μεταπρογραμματικού ελέγχου.

Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι την υποστήριξή του στο ενδεχόμενο πρόωρης μερικής αποπληρωμής εξέφρασε πρόσφατα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η θετική πορεία των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει στο 3,30%, το χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2005.

Πηγή:ΕΡΤ/ Ανταπόκριση Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος