Θεσσαλονίκη: Η ΕΡΤ3 στο εργαστήριο μέτρησης ιικού φορτίου στα λύματα

Array

Η πρωτοποριακή ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σε πέντε στάδια. Όλα όμως  ξεκινούν στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της ΕΥΑΘ στην περιοχή της Σίνδου, δίπλα από τον Γαλλικό ποταμό, σε έκταση 400 στρεμμάτων, όπου καταλήγουν καθημερινά 160.000 κυβικά.  Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνεργείο της εταιρείας λαμβάνει δείγματα που πηγαίνουν για ανάλυση στο χημείο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΟΔΥ στις 6 Απριλίου, το ιικό φορτίο στην πόλη, ήταν αυξημένο κατά 56%, οι επόμενες μετρήσεις όμως έδειξαν μείωση του SARS-Cov2 στα λύματα που έφτασε σταδιακά, σύμφωνα με το ΑΠΘ, στο  -26%.

Η συνεργασία του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, όσον αφορά στην επεξεργασία των λυμάτων, έχει αρχίσει πολύ πιο πριν από τον κορονοϊό, αφού το επιστημονικό προσωπικό μελετούσε άλλες τάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Τώρα, το επόμενο στάδιο είναι η περαιτέρω ανίχνευση του covid-19, με στόχο την πλήρη αποτύπωση της διασποράς του στην κοινότητα.

Μετά την έξαρση της πανδημίας, οι μετρήσεις είναι καθημερινές και τα στοιχεία που συλλέγονται αποτελούν πολύτιμο εργαλείο αναφορικά με τον έλεγχο της διασποράς του ιού, αφού αποτυπώνουν την εικόνα της πανδημίας στο κοντινό μέλλον.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος