Θ. Ζαούτης στο Πρώτο: Μικρότερο αυτό το κύμα της πανδημίας από τα προηγούμενα – Μπερδέψαμε την άρση υποχρεωτικότητας με τη χρήση μάσκας (audio)

«Θεωρούμε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας θα είναι μικρότερο από άλλα κύματα του παρελθόντος. Μπορεί να δούμε μια αύξηση στις νοσηλείες, αλλά δεν έχουμε δει αύξηση στις ΜΕΘ, επειδή μάλλον αυτό το στέλεχος έχει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερη θνησιμότητα, και ο πληθυσμός σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανοσία που προστατεύει από τη σοβαρή νόσο, όχι απαραίτητα από τη μόλυνση», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη. Έκανε λόγο για αναμενόμενο κύμα, σημειώνοντας πως «δεν θα ήμασταν σωστοί εάν λέγαμε ότι δεν θα είχαμε κρούσματα με την επιστροφή στην κανονικότητα και με ένα τόσο μεταδοτικό στέλεχος».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μπορεί να έγινε άρση της υποχρεωτικότητα για τη χρήση μάσκας, αλλά οι ειδικοί συστήνουν σε άτομα που είναι σε υψηλό κίνδυνο, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, πρέπει να φορούν μάσκα. «Έχουμε μπερδέψει την άρση της υποχρεωτικότητας με την ανάγκη να φοράμε μάσκα. Όλοι οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα άτομα, προπαντός σε κλειστούς χώρους, να φοράνε μάσκα», ξεκαθάρισε. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν άνθρωποι στα Μέσα Μεταφοράς που δεν φοράνε, αλλά η πλειονότητα συνεχίζει να φοράει μάσκα.

«Είναι πιθανόν να συνεχίσουν τα κύματα. Το μέγεθος και η διάρκεια τους θα εξαρτηθεί από το στέλεχος. Α αλλά θεωρώ ότι δεν πρόκειται να φύγει ο ιός από τον πλανήτη. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας θα είναι πλέον το πόσο σοβαρά νοσεί ο κόσμος σε νοσοκομεία, η πίεση στο σύστημα Υγείας και οι απώλειες ζωών», επισήμανε ο κ. Ζαούτης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΟΥΔΥ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ευλογιά των πιθήκων. «Χθες ανακοινώσαμε το 7ο κρούσμα στην Ελλάδα, τα έξι ήταν εισαγόμενα, για το έβδομο κρούσμα δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του. Φαίνεται να μην είχε ιστορικό ταξιδιού. Δεν είναι μια λοίμωξη που πρέπει να ανησυχεί την πλειονότητα του κόσμου. Δεν μεταδίδεται εύκολα, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω επαφής με τις δερματικές βλάβες ή τα σωματικά υγρά», υπογράμμισε. «7 κρούσματα σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια ανθρώπους, μόνο ένα είναι κρούσμα χωρίς γνωστή προέλευση. Μια σπάνια ιογενή λοίμωξη που φαίνεται να έχει μια μεγαλύτερη έξαρση σε σχέση με το παρελθόν. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, μας προστατεύει. Δεν ανησυχούμε», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολη η μετάδοση, δεν χρειάζεται να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος