Θ. Τσίκας στο Πρώτο: Συμφωνία “win-win” η χθεσινή απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ- Μικρά βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης Ελλάδας-Τουρκίας (audio)

«Μια συμφωνία win-win, με την οποία όλοι κερδίζουν κάτι» χαρακτήρισε την χθεσινή ιστορική απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στην Συμμαχία, ο Θεόδωρος Τσίκας, πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Εξηγώντας πώς ακριβώς «κερδίζουν όλοι», επισήμανε πως πρώτα από όλα κερδίζει η συσπείρωση των δημοκρατικών χωρών έναντι του επεκτατισμού του Πούτιν. Το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Σουηδία μπαίνουν με τη θέλησή τους στο ΝΑΤΟ, ενισχύουν την αντιμετώπιση του ρωσικού επεκτατισμού, κάτι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Τσίκα, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Βαλτική θάλασσα πλέον θα είναι απολύτως ελεγχόμενη από τους δυτικούς και οι Ρώσοι θα έχουν μεγάλο θέμα να κινηθούν χωρίς επιτήρηση.

«Το δεύτερο είναι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκει ένα φύλο συκής προκειμένου να μπορεί να δεχθεί την είσοδο των δυο χωρών, δηλαδή το μνημόνιο που υπεγράφη ανάμεσα στις 3 χώρες. Δεν λέω ότι δεν έχει αξία, εννοώ όμως ότι έχει μια δικαιολογία για να άρει τις αντιρρήσεις του, γιατί ο βασικός σκοπός της Συνόδου στο ΝΑΤΟ ήταν να μπει η Φινλανδία και η Σουηδία, σκοπός δεν είναι να τσακωθεί η Ελλάδα με την Τουρκία» προσέθεσε ο ίδιος.

Αυτό που υπογράφηκε είναι μια διακήρυξη αρχών, διευκρίνισε ο κ. Τσίκας, δεν είναι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο. «Και βεβαίως υπάρχουν και ερμηνείες στο τι θα γίνει σε αυτό. Σας παραπέμπω σε μια δήλωση του προέδρου της Φινλανδίας που έγινε μετά την υπογραφή του μνημονίου, που λέει ότι εμείς στη Φινλανδία θα συνεχίσουμε να νομοθετούμε με βάση το Σύνταγμά μας. Τα συντάγματα Σουηδίας και Φινλανδίας είναι από τα πιο προοδευτικά και φιλελεύθερα σε όλη την Ευρώπη- θεωρώ αδιανόητο ότι θα κάνουν υποχωρήσεις στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιστεύω ότι αυτή δεν είναι και η βούληση των υπολοίπων χωρών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ ως προς αυτό.  Φυσικά ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είναι σαφής αλλά το ποιος προσδιορίζεται ως τρομοκράτης ή όχι έχει σχέση με το νομικό πλαίσιο της κάθε χώρας» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσίκας σημείωσε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια θετική εξέλιξη και για την χώρα μας, η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, καθώς είναι λίγες οι χώρες και οι παράγοντες στον διεθνή χώρο που μπορούν να θέσουν ορισμένα πλαίσια στην ίδια την Τουρκία. «Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι βέβαια οι ΗΠΑ. Ειδικά δε, οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του κ. Μπάιντεν που βρίσκονται πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις και γενικώς οι ΗΠΑ οι οποίες πολύ περισσότερο τώρα δεν επιθυμούν μία σύγκρουση ανάμεσα στους συμμάχους τους στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Στο ραντεβού με τον κ. Μπάιντεν προφανώς ο Ερντογάν θα βάλει τα δικά του θέματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τεθεί το θέμα της προμήθειας των πολεμικών αεροσκαφών F-16. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν το έχει αρνηθεί αυτό» ανέφερε ο κ. Τσίκας, ενώ εκτιμά ότι τεθεί και το θέμα της Συρίας, θεωρώντας ο ίδιος ότι είναι ο πιο σημαντικός στόχος της Τουρκίας αυτή την περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Τσίκας είπε χαρακτηριστικά «
εάν στοιχημάτιζα, θα έλεγα ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πάμε προς μια μεγαλύτερη ομαλοποίηση ή σε μια μικρότερη όξυνση. Πιστεύω ότι ήδη αν προσέξει κανείς ορισμένες δηλώσεις, υπάρχουν μερικά βηματάκια προς τα πίσω. Χθες την ώρα που ο κ. Ερντογάν ερωτήθη αν θα δει τον κ. Μητσοτάκη και είπε ότι δεν θα τον δει, αμέσως μετά είπε ότι αν τα πράγματα πάνε καλά, «αν συμμαζευτεί η Ελλάδα» τότε θα δούμε τον οδικό χάρτη των συναντήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες που μπορεί να γίνουν και σε ποιο επίπεδο μπορεί να γίνουν. Με μεγάλη σαφήνεια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συναντήσεων υπουργών και άλλων παραγόντων. Υπάρχουν μικρά βήματα αποκλιμάκωσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ρητορικές εξάρσεις, από την στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και όλα τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία θεωρούν προεκλογικό εργαλείο τον εθνικισμό, πόσο μάλλον που φέτος κλείνουν 100 χρόνια από την νίκη της Τουρκίας έναντι των  Ελλήνων» επισήμανε.

Σε σχέση με το «Turkaegean», ο κ. Τσίκας σχολίασε ότι υπάρχει ένα τμήμα του Αιγαίου που είναι της Τουρκίας. «Το Αιγαίο είναι κατά 40% και κάτι περίπου ελληνικό, είναι κατά 51% διεθνές, είναι διεθνή ύδατα και υπάρχει ένα 9%-10% του Αιγαίου που είναι τουρκικά ύδατα, επομένως υπάρχει ένα τμήμα του Αιγαίου που είναι στην Τουρκία» σημείωσε. «Να έχουμε και εμείς οριοθετημένο στο μυαλό μας τι ακριβώς θέλουμε και τι λέμε εμείς. Αν πούμε ότι το Αιγαίο είναι ελληνική λίμνη δεν θα μας ακολουθήσει κανείς στον κόσμο. Αν πούμε ότι ένα σημαντικό μέρος του Αιγαίου είναι στην Ελλάδα και είναι σημαντικό για την ταυτότητα της Ελλάδας, αλλά ταυτοχρόνως εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να έχουν και οι άλλες παράκτιες χώρες του Αιγαίου, η Τουρκία, τα δικά τους δικαιώματα, τότε θα έχουμε πάρα πολλούς συμμάχους σε αυτόν τον αγώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος