«Με την καταστροφή της Μαριούπολης που θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που είδαμε στην Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι η ρωσική επιχείρηση γίνεται για την προστασία των ρωσόφωνων της Ουκρανίας, καθώς στην πόλη και στις γύρω περιοχές ζουν ρωσόφωνοι της Ουκρανίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη μαζική επίθεση και τα εγκλήματα του ρωσικού στρατού», τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος, Θοδωρής Τσίκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανόν «το αυταρχικό καθεστώς Πούτιν να εξελιχθεί σε ανοιχτή δικτατορία», σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να πούμε εάν υπάρχουν διεργασίες στη Μόσχα που θα οδηγήσουν σε ανατροπή του προέδρου».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκκαθαρίσεις 150 Ρώσων αξιωματικών από τον Πούτιν, εξηγώντας ότι αυτό δείχνει πως αυτό δείχνει ότι η ρωσική εισβολή δεν έχει ακολουθήσει την πορεία που είχε αρχικά σχεδιαστεί, καθώς «νόμιζαν ότι θα πάνε σε μια γρήγορη νίκη και αυτό δεν έγινε». «Και το δεύτερο είναι ότι πιθανόν να γίνεται προσπάθεια από τον Πούτιν να ελέγξει οποιεσδήποτε αντιδράσεις στον στρατό και γενικότερα στην ηγετική ελίτ που μετά τον πόλεμο ή κατά τη διάρκεια θα μπορούσε να εκδηλώσει αντιδράσεις», διευκρίνισε.
Για το ενδεχόμενο παραπομπής του Πούτιν σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά «εάν εκδοθεί ένταλμα είτε από τακτικό είτε από έκτακτο διεθνές ποινικό δικαστήριο, θα υπάρχουν συνέπειες». «Αυτοί για τους οποίους θα βγει ένταλμα θα πρέπει να κρύβονται για να μην συλληφθούν, δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Θα μπορούν να δικαστούν και από εθνικά δικαστήρια. Δεν είναι τόσο απλό. Μπορεί να μην δικαστεί ο Πούτιν από ένα δικαστήριο του Μονάχου, αλλά μπορούν να δικαστούν άλλα στελέχη πολιτικά ή στρατιωτικά του καθεστώτος Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι προφανές ότι ο πόλεμος παίρνει ακόμη πιο δραματική τροπή, φαίνεται πως λόγω της έως τώρα αποτυχίας των ρωσικών στρατευμάτων να καταλάβουν άλλες περιοχές της Ουκρανίας ή και το ίδιο το Κίεβο, ρίχνουν πλέον το ειδικό βάρος στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που βρίσκονταν έως τώρα υπό τον έλεγχο του Ουκρανικού στρατού», επισήμανε. «Για αυτό χτυπιέται η Μαριούπολη, ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς η οποία έχει διακηρύξει υποτίθεται την απόσχισή της από την Ουκρανία, αλλά μέχρι τώρα ήταν υπό τον έλεγχο της νόμιμης Ουκρανικής κυβέρνησης», ανέφερε.Ερωτηθείς για το εάν οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών» που θα κρίνει τον πόλεμο, αντέτεινε πως αυτό έχει σχέση με το θέλει ευρύτερα να κάνει ο Πούτιν, «το οποίο, ακριβώς, κανένας δεν το ξέρει». «Νομίζω όμως ότι προκειμένου να δείξουν μια νίκη και να την ανακοινώσουν κάποια στιγμή – κάποιοι λένε ότι μπορεί να την ανακοινώσει ο Πούτιν στις 9 Μαΐου που γιορτάζεται στη Ρωσία το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου – θα πρέπει να έχει καταληφθεί όλη η περιοχή των δυο περιοχών που παρανόμως έχουν αποσχισθεί από την Ουκρανία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πέρα από αυτό, «η Μαριούπολη είναι και πολύ σημαντικό λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα η οποία- εφόσον καταληφθεί η πόλη- θα ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία».
Επιπλέον, ο κ. Τσίκας είπε ότι το καθεστώς του Πούτιν απειλεί ότι θα χτυπήσει το Κίεβο, «ίσως όχι μαζικά, αλλά κέντρα διοίκησης τα οποία ήδη ακούστηκε ότι έχουν στοχοποιηθεί και ίσως έχουν γίνει και κάποια χτυπήματα». «Εκεί ο στόχος των Ρώσων θα είναι διπλός. Ψυχολογικός, ότι “κοιτάξτε μπορούμε να σας χτυπήσουμε παντού ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας”, μπορεί όμως να είναι και πολιτικός, δηλαδή χτυπώντας τα κέντρα διοίκησης, να “αποκεφαλιστεί” η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας», υπογράμμισε.
Αναφορικά με το πώς πρέπει να αντιδράσει η Δύση και αν υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή», όπως για παράδειγμα η χρήση χημικών όπλων, για εμπλοκή δυτικών δυνάμεων επί του πεδίου, ο πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος δήλωσε ότι «είναι λίγο “γκρίζα” αυτή η “κόκκινη γραμμή”».
«Πράγματι ο Μπάιντεν έχει πει ότι θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων τα οποία είναι απολύτως απαγορευμένα από κάθε χώρα και η χρήση τους πέρα των δραματικών απωλειών στον άμαχο πληθυσμό, συνιστά αυτόνομο έγκλημα πολέμου. Τα χημικά απαγορεύθηκαν μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση αλλά και η κατοχή οπλοστασίου. Μόνο η κατοχής τους, πολύ περισσότερο η χρήση τους, συνιστούν εγκλήματα πολέμου, ξεχωριστά από τα άλλα εγκλήματα που μπορούν να παραπεμφθούν σε διεθνή δικαστήρια», πρόσθεσε ο κ. Τσίκας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος