Θ. Ψαλτοπούλου: Ο μαζικός εμβολιασμός μάς οδηγεί σε μηδενικά κρούσματα μέχρι την άνοιξη (video)

Την παραδοχή ότι «δυστυχώς ο κορονοϊός τρέχει πιο γρήγορα από εμάς» και ότι έχουμε πολύ δρόμο, ακόμα, να διανύσουμε μέχρι την εξάλειψή του έκανε στην ΕΡΤ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου λέγοντας ότι «προϋπόθεση για τη μείωση των θανάτων και την εξάλειψη των κρουσμάτων την άνοιξη, όπως προέβλεψε και ο Άντονι Φάουτσι, είναι ο μαζικός εμβολιασμός.

Σχολιάζοντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» την εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα που προβλέπει την κορύφωση του τωρινού κύματος στις 20 Ιανουαρίου και τη μείωση των κρουσμάτων τον Απρίλιο, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι είναι «ένα σενάριο πραγματικό. Ένα σενάριο το οποίο πιθανολογεί και ο δρ Φάουτσι (κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος) ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα την άνοιξη, με τον πλήρη ή τον σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμό του πληθυσμού».

Ενδεχόμενο που, όπως επισήμανε η κ. Ψαλτοπούλου, προϋποθέτει τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και τη μη εμφάνιση μιας πιο μεταδοτικής μετάλλαξης. «Όλη αυτή η κατάσταση είναι ένας άγνωστος Χ και από ένα σημείο και μετά δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Χρειάζεται ο πλήρης εμβολιασμός όλου του πληθυσμού παγκοσμίως».

Οι πέντε ημέρες καραντίνας είναι το ελάχιστο διάστημα

Αναφορικά με το διάστημα των πέντε ημερών της καραντίνας για υγειονομικούς που έχουν νοσήσει από κορονοϊό η καθηγήτρια Επιδημιολογίας συμφώνησε με την άποψη της κ. Παγώνη, ότι αυτό δεν είναι αρκετό: «Οι πέντε ημέρες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, είναι το ελάχιστο. Στην ουσία αν κάποιος έχει συμπτώματα (πυρετό, βήχα, φτάρνισμα) νοσηρότητας θα χρειαστεί να μείνει σε καραντίνα παραπάνω ημέρες.

Πώς μας προστατεύουν οι μάσκες

Η κ. Ψαλτοπούλου σχολίασε, επίσης, και το γράφημα της Wall Street Journal, που έχει γίνει viral και στο οποίο παρουσιάζεται ο χρόνος που χρειάζεται για να μεταδοθεί μία μολυσματική δόση ιού από άτομο με κορονοϊό σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα, με τις πλέον αποτελεσματικές να είναι οι μάσκες τύπου KN95 ή FFP2.

Θ. Ψαλτοπούλου: Ο μαζικός εμβολιασμός μάς οδηγεί σε μηδενικά κρούσματα μέχρι την άνοιξη (video)

Σημείωση: Το γράφημα της WSJ δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2021, όταν η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον δεν είχε κάνει την εμφάνισή της.

«Σε μια τέτοια τεράστια μεταδοτικότητα του κορονοϊού αυτές οι μάσκες (υψηλής προστασίας) θεωρούνται παγκοσμίως ως οι πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για τη μειωμένη μετάδοση. Η μάσκα είναι ένα σημαντικό στοιχείο που έχουμε στη φαρέτρα μας, σε συνδυασμό με την κοινωνική αποστασιοποίηση και τον εμβολιασμό» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Περιμένουμε τον καινούργιο χρόνο και μεγαλύτερη χρήση των αντιικών χαπιών για τον κορονοϊό, η χορήγησή τους είναι ακόμη σε πολύ μικρές ποσότητες. Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους, όμως έχουμε ακόμα πολύ χρόνο να διανύσουμε. Δυστυχώς, ο κορονοϊός τρέχει πιο γρήγορα από εμάς».

Πώς διακρίνουμε τον κορονοϊό από ένα κρύωμα

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, η πιο επίφοβη ένδειξη είναι ο πυρετός και ο βήχας με το μπούκωμα.

«Αν είχαμε ανοσμία ή καταβολή, σημαίνει ότι μπορεί να είχαμε περάσει τον κορονοϊό και να μην το έχουμε καταλάβει. Αν έχουμε εμβολιαστεί δεν μπορούμε να το διαπιστώσουμε εύκολα από τα αντισώματά μας γιατί είναι υψηλά επειδή έχουμε εμβολιαστεί. Σε διαφορετική περίπτωση, τα υψηλά αντισώματα, μας δείχνουν ότι το έχουμε περάσει».

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος