Θ. Πλεύρης: Αποκλιμάκωση για τους εμβολιασμένους – Τι είπε για υγειονομικούς και ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ

Στην στρατηγική του υπουργείου Υγείας και τις κυριότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα βασίζεται στο «μοντέλο» που λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι δημόσιες δομές Υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας παράλληλα για την αποκλιμάκωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους.

Ο υπουργός Υγείας, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ανέπτυξε το σχέδιο για το ΕΣΥ και τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

«Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχουν πολύ σημαντικοί πόροι που θα διατεθούν για το ΕΣΥ. Υπολογίζονται 350 εκατ. να διατεθούν για τις κτιριακές υποδομές και 80 εκατ. για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των νοσοκομείων μας. Εάν μάλιστα οι υλικοτεχνικές αυτές υποδομές γίνουν με ΣΔΙΤ, αυτομάτως θα ενισχυθεί το ΕΣΥ με επιπλέον 160 εκατ. από τους ιδιώτες. Ήδη με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κ. Γκάγκα επεξεργαζόμαστε τον νέο χάρτη υγείας, όπου καμία νοσηλευτική δομή δεν περισσεύει, αλλά πλέον η στόχευση θα είναι να ενισχυθούν κεντρικές δομές για να παρέχεται η καλύτερη δυνατή υπηρεσία στον ασθενή. Τα ΣΔΙΤ στο χώρο και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα έχουν έναν ωφελημένο, τον ασθενή.

Ερωτηθείς για το εάν θα τοποθετηθούν μάνατζερ για τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί τα νοσοκομεία να λειτουργούν λαμβάνοντας όλες τις καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Οι νέες υγειονομικές δομές έχουν χαρακτήρα ΝΠΙΔ, διότι ακριβώς όταν λειτουργούν τα νοσοκομεία μας με όρους ιδιωτικού τομέα, μπορούν να εκμεταλλεύονται καλύτερα τους πόρους και να παρέχουν υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη».

Θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού

Μιλώντας για τις προσλήψεις υγειονομικών αποκάλυψε ότι «η προκήρυξη των 4.000 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και επομένως σχεδόν άμεσα θα προκηρυχθούν οι θέσεις, ενώ και μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2022 θα προκηρυχθούν οι θέσεις για 910 άτομα λοιπού επικουρικού προσωπικού και περίπου 700 θέσεις ιατρών. Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ».

Όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ.

«Αρχικώς θα ενοποιήσουμε διοικητικά όλες τις διάσπαρτες δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που διαθέτει η χώρα μας και παράλληλα θα ενισχύσουμε τον ρόλο του θεράποντος ιατρού. Το μοντέλο των συμβάσεων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που πληρώνονται με επίσκεψη στην πραγματικότητα δεν παρέχει ολοκληρωμένη υπηρεσία στον πολίτη. Το μοντέλο αυτό θα αντικατασταθεί με πληρωμή κατ’ άτομο στον θεράποντα ιατρό με τη μορφή του capitation, όπως λειτουργούν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες. Η φιλοσοφία λοιπόν αναπτύσσεται ως ακολούθως: Ο κάθε πολίτης έχει τον θεράποντα ιατρό του, ο οποίος τον παραπέμπει για κάθε ιατρική πράξη, αλλά και για την προσέλευσή του στο ΕΣΥ. Παράλληλα, λειτουργούν οι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ και ενισχύονται και από τις ιδιωτικές δομές. Αυτό όλο το δίκτυο, σε συνδυασμό με τις προληπτικές εξετάσεις, παρέχει πλήρεις υπηρεσίες ΠΦΥ και λειτουργεί ως ανάχωμα στο να μην πιέζεται η δευτεροβάθμια περίθαλψη. Σε όλον αυτόν τον μηχανισμό πρωταρχικό ρόλο θα παίξουν και οι υπηρεσίες τηλεσυμβουλευτικής, αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της Υγείας».

Τι δήλωσε για τον ΕΟΠΥΥ

Περιγράφοντας τις αλλαγές που σχεδιάζονται ο κ. Πλεύρης μίλησε για τον ΕΟΠΥΥ  που «από τώρα και στο εξής θα λειτουργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου του και όχι των παρόχων. Μέχρι σήμερα υπάρχει μία στρεβλή αντίληψη ότι ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί για να εξυπηρετεί τον κάθε πάροχο που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Υγείας. Οι βασικές αλλαγές είναι η οργανωτική αναδιάρθρωση του οργανισμού με όρους σύγχρονου ασφαλιστικού φορέα, η ένταξη ποιοτικών κριτηρίων ως βασικό παράγοντα για τη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωση των πράξεων, και ο έλεγχος των υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο (real time) ώστε να αξιολογούνται άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Η προωθούμενη μεταρρύθμιση θα ωφελήσει τον ασφαλισμένο, υποχρεώνοντας τους παρόχους να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις υπηρεσίες τους, αλλά και τον φορολογούμενο, καθώς μέσω του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο θα εξοικονομηθούν πόροι».

Αναμένεται αποκλιμάκωση των μέτρων

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της πανδημίας και των μέτρων ελάφρυνσης που εξετάζει το υπουργείο και η Επιτροπή των ειδικών, λέγοντας:

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη «Ομικρον» είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης «Δέλτα». Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες».

Ο κ. Πλεύρης έστειλε μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ΕΣΥ: «Οι δυνατότητες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύο: Είτε οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία είτε, εάν αποφασισθεί ότι ο εμβολιασμός καθίσταται μόνιμα πλέον υποχρεωτικός στους υγειονομικούς, στην πραγματικότητα οι ίδιοι θα επιλέξουν να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ. Η προάσπιση της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να μπαίνει σε καμία ζυγαριά με οποιαδήποτε αντίδραση».

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος