Θ. Μαντάς για χούλιγκαν στη Ν. Φιλαδέλφεια: Είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση – Προκύπτει συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης


Στις βαρύτατες ποινές τις οποίες θα αντιμετωπίσουν οι χούλιγκαν που ευθύνονται για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων μίλησε στην ΕΡΤ ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς, λέγοντας ότι από όσα βίντεο έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκύπτει συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Σχολιάζοντας τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ δήλωσε ότι η πιθανότερη κατηγορία που θα αντιμετωπίσουν οι δράστες της θανατηφόρας επίθεσης είναι συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης». Και όπως είπε, «είναι σίγουρα πάνω από τρία άτομα που συνεννοήθηκαν για όλο αυτό το περιστατικό. Έχουμε τελικά την ανθρωποκτονία από πρόθεση. Έχουμε την παραβίαση του ειδικού ποινικού νόμου».

Ειδικότερα όπως είπε, ενάμισι χρόνο μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και την πρόσφατη τροποποίηση του ειδικού ποινικού νόμου για την αθλητική βία, έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα.

«Ο μέσος Έλληνας πολίτης σηκώνει τα χέρια ψηλά. Είμαστε όλοι σαστισμένοι, ακόμη και εμείς που η καθημερινότητά μας είναι να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θ. Μαντάς για χούλιγκαν στη Ν. Φιλαδέλφεια: Είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση – Προκύπτει συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης

Παρά την αυστηροποίηση των ποινών δεν επέρχονται τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα

Μιλώντας ο κ. Μαντάς στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την ποινική μεταχείριση των καταδικασθέντων για ειδεχθή εγκλήματα, με αφορμή την αποφυλάκιση μετά από επτά χρόνια ενός μητροκτόνου στην Πάτρα, ο οποίος συνελήφθη για το φόνο της θείας του, υποστήριξε ότι παρά την αυστηροποίηση των ποινών δεν επέρχονται τα αποτελέσματα τα οποία επιδιώκουν.

«Να δούμε πάλι από μηδενική βάση την αναλογία του χρόνου έκτισης ποινής με την απόφαση την καταδικαστική και την ποινή που έχει επιβληθεί» επανέλαβε ο δικηγόρος λέγοντας ότι πρακτικά για αδικήματα που έχουν τελεστεί πριν από το 2019, ο πραγματικός χρόνος παραμονής στη φυλακή στο σωφρονιστικό κατάστημα είναι το ένα τρίτο της ποινής που επιβάλλεται.

«Από μια ποινή καθείρξεως 15 ετών που έχει επιβληθεί πραγματικά θα εκτιμηθούν τα 5 χρόνια. Από το ’19 και μετά έχουμε τα δύο πέμπτα της ποινής. Δηλαδή, σε μία ποινή καθείρξεως 15 ετών, από το ’19 και μετά, πραγματικά θα παραμείνει κάποιος στο σωφρονιστικό κατάστημα 6 χρόνια» ανέλυσε ο γνωστός ποινικολόγος.

Και όπως τόνισε και η αντιστοιχία ανάμεσα στην ποινή που επιβάλλεται και στην ποινή που εκτίθεται είναι τελείως διαφορετικός στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες απ’ ότι είναι στη χώρα μας.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος