Θ. Λιόλιος: Τεράστιο το ατύχημα στην 111 Πτέρυγα Μάχης – Υπήρχαν εκατοντάδες βόμβες πολύ μεγάλης ισχύος

Δυνατές εκρήξεις και δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου μετά τη φωτιά και την ανατίναξη απόθήκης πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Για τις συγκλονιστικές εικόνες που απαθανάτισαν πολίτες και έζησε από κοντά ο κόσμος μίλησε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων.



«Αυτό που ανησυχεί τον κόσμο τώρα είναι το τεράστιο αυτό ατύχημα που έχει συμβεί στην αποθήκη πυρομαχικών» είπε ο κ. Λιόλιος επισημαίνοντας ότι η έκρηξη στάθηκε αφορμή για να αποκαλυφθεί η σημασία του στρατοπέδου και το τι περιείχε η αποθήκη με τα πυρομαχικά. Γεγονός, που όπως είπε, δεν πέρασε απαρατήρητο από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονται εκτενώς στα υλικά που υπάρχουν εκεί.

Μιλώντας για τα πολεμοφόδια που φυλλάσσονταν στη Ν. Αγχίαλο ο κ Λιόλος δήλωσε ότι «βλέποντας την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας διαπιστώνει κανείς ότι τα πυρομαχικά που υπάρχουν είναι βόμβες άφεσης, βαρύτητας, πολύ μεγάλης ισχύος που μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλη καταστροφή».

Θ. Λιόλιος: Τεράστιο το ατύχημα στην 111 Πτέρυγα Μάχης – Υπήρχαν εκατοντάδες βόμβες πολύ μεγάλης ισχύος

Οι κάτοικοι πρέπει να προσέχουν για καιρό

Μιλώντας για το θέμα των πυρομαχικών και τις ισχυρές εκρήξεις που ακολούθησαν, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων τόνισε ότι ο κόσμος θα πρέπει να απομακρύνεται από παράθυρα και τζαμαρίες για να μη τραυματιστεί.

«Κανείς δεν συλλέγει και δεν αγγίζει άγνωστα μεταλλικά αντικείμενα γύρω από την περιοχή σε ακτίνα τουλάχιστον δύο – τριών χιλιομέτρων, μέχρι οι ένοπλες δυνάμεις και οι κρατικοί φορείς να δώσουν αυτό το δικαίωμα, διότι υπάρχει ακόμη ένας μικρός κίνδυνος από πυρομαχικά που δεν έχουν σκάσει» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο που θα έχει η έκρηξη αυτή επισήμανε ότι δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά ότι η περιοχή αυτή έχει κάποιο πρόβλημα με τα πυρομαχικά.

Αναλύοντας τα δεδομένα από τις εκρήξεις στο στρατόπεδο και το γεγονός ότι έσπασαν τζάμια σε απόσταση 2 χλμ. δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ότι η έκρηξη ήταν περίπου μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λίβρες. «Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες βόμβες και πυρομαχικά» πρόσθεσε ο κ. Λιόλιος.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος