Θ. Λιόλιος: Κίνηση εκφοβισμού οι υπερπτήσεις πυρηνικών αεροπλάνων στη Βαλτική – Είμαστε στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου

«Η χρήση των πυρηνικών αεροσκαφών είναι ο ευκολότερος τρόπος να δείξεις σε κάποιον ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Θ. Λιόλιος.

Νέο επεισόδιο στον αέρα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών συνέβη στη Βαλτική, προκαλώντας ανησυχία για ένα ενδεχόμενο ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής κοσμήτορας και καθηγητής οπλικών συστημάτων μίλησε στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ για τις ολοένα και πιο συχνές εμπλοκές Αμερικανών και Ρώσων στον αέρα και τον κίνδυνο από τη χρήση πυρικών όπλων.

Δείχνοντας εικόνες από το πυρηνικό βομβαρδιστικό Β-52 και το B2 των ΗΠΑ που ίπταινται στην περιοχή, ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων τόνισε ότι «βρισκόμαστε, ενδεχομένως, στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου, εάν πραγματικά κλιμακωθεί ο πόλεμος σε εκείνη την περιοχή».

Σχολιάζοντας το θερμό επεισόδιο στη Βαλτική όπου οι δύο υπερδυνάμεις χρησιμοποιούν τα πιο σύγχρονα πολεμικά μέσα ο κ. Λιόλιος τόνισε ότι «τα συγκεκριμένα πυρηνικά βομβαρδιστικά των Αμερικανών είναι ικανά να φέρουν συντριπτικά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας και αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου πυρηνικού πολέμου, εάν δεν σταματήσει αμέσως αυτή η κατάσταση».

Σχολιάζοντας το οπλοστάσιο που μεταφέρει το πυρηνικό Β2 και φυλλάσσονται στην αμερικανική βάση της Τουρκίας στο Ιντσιρλίκ επισήμανε ότι τα πυρηνικά βομβαρδιστικά είναι μέρος της πυρηνικής τριάδας μαζί με τους βαλλιστικούς πυραύλους και μαζί με τους με τα υποβρύχια που βάλλουν πυρηνικούς πυραύλους.

Ποιες οι δυνατότητες των πυρηνικών αεροσκαφών

«Τα πυρηνικά αυτά αεροσκάφη έχουν την ικανότητα να σταματήσουν την αποστολή. Στην πραγματικότητα έχουμε εκφοβισμό διότι έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μία πυρηνική αποστολή, έναν πυρηνικό βομβαρδισμό, αλλά μπορούν να σταματήσουν. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι δεν σταματούν. Τα πυρηνικά υποβρύχια όταν εκτοξεύσουν έναν πύραυλο δεν σταματούν. Αυτά είναι ο ευκολότερος τρόπος να δείξεις σε κάποιον ότι είμαστε στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου» εξήγησε ο κ. Λιόλιος.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή, «τα πυρηνικά βομβαρδιστικά υπερίπτανται στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας και δεν μπαίνουν μέσα στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, διότι θα θεωρηθεί ότι το ΝΑΤΟ απειλεί την περιοχή με πυρηνικό βομβαρδισμό».

Με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου απειλεί η Ρωσία

Και όπως είπε, σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και χρησιμοποιήσει βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου εφόσον νιώσει ότι απειλείται τότε θα προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.

Τέλος, όσον αφορά τα οικονομικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε ότι στο τέλος ίσως πληρώσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, γι’ αυτό ειναι αναγκαίο «να σταματήσει αμέσως και να έχουμε κατάπαυση του πυρός».

Βάζοντας μια επίπλέον παράμετρο, αυτή των οικονομικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξέφρασε την άποψη ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος ίσως πληρώσουν αυτόν τον πόλεμο, γι’ αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως και να έχουμε κατάπαυση του πυρός».

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς έχουν χωριστεί οι χώρες του πλανήτη, έναν χρόνο μετά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος