Θ. Κουτρούκης στο Πρώτο: Υπάρχει διάθεση για πειράματα αναφορικά με την αγορά εργασίας (audio)

«Φαίνεται πως υπάρχει μια διάθεση πειραματισμού σε πολλές χώρες για την αγορά εργασίας», τόνισε ο οικονομολόγος, Θεόδωρος Κουτρούκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, με αφορμή ένα πείραμα που ξεκίνησε στη Γερμανία, στο πλαίσιο του οποίου οι 122 συμμετέχοντες μπορούν να λαμβάνουν  1.200 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια, ουσιαστικά χωρίς καμία υποχρέωση.

«Το θέμα είναι τι γίνεται όταν όλα αυτά τα πειράματα ξεφεύγουν από το επίπεδο της επιστημονικής έρευνας ώστε να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα και αρχίζει μια συζήτηση για το εάν είναι κάτι που μπορεί να γενικευτεί και να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα και αν είναι κάτι εποικοδομητικό για την αγορά εργασίας και την κοινωνία. Κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα», τόνισε

Σημείωσε, δε, πως όπου είχαμε αντίστοιχα πειράματα, σε Φινλανδία και Καναδά,  δεν προέκυψαν συγκεκριμένα συμπεράσματα υπήρχαν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν και αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρούκη, το πείραμα έχει ενδιαφέρον ακαδημαϊκό και ερευνητικό. «Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, εάν τα άτομα που συμμετέχουν θα κατευθυνθούν σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, ή θα δοκιμάσουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Εάν θα στραφούν σε εθελοντική εργασία για κάποιο κοινωνικό σκοπό, εάν θα ανοίξουν κάποια επιχείρηση με κάποιο ρίσκο. Εάν θα αλλάξουν επάγγελμα, εάν θα κάνουν σπουδές, ή εάν επιλέξουν τη στασιμότητα», επισήμανε.

Πρόσθεσε, δε, ότι έχει μεγάλη σημασία «εάν τα 1.200 ευρώ που θα παίρνουν θα τα κατευθύνουν στην κατανάλωση ή στην αποταμίευση».

Ο οικονομολόγος έθεσε 3 ερωτήματα:

  1. Ποιος τα χρηματοδοτεί;
  2. Αυτό το πείραμα μπορεί να γενικευτεί;
  3. Τι γίνεται στον εργαζόμενο με το κίνητρο για εργασίας;

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διαρκείς πιέσεις για ευελιξία στην αγορά εργασίας που οδηγεί σε μεγαλύτερο χρόνο εργασίας ή σε εργασία που δεν θα αμείβεται, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της Οικονομίας και της Τεχνολογίας εννοείται ότι θα οδηγούσε τον άνθρωπο να είναι περισσότερο απελευθερωμένος από την εργασία. «Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για αυτά τα πειράματα», πρόσθεσε ο κ. Κουτρούκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος