Θ. Γκανάς στο Πρώτο: Η ακολουθία των Ν. Στύρων προκάλεσε τον χθεσινό σεισμό στα Ψαχνά (audio)

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι παρότι μεσολαβεί απόσταση 60 χιλιομέτρων από το σεισμό στα Νέα Στύρα, από την ακολουθία αυτή της 8ης Νοεμβρίου, πιστεύω ότι η ακολουθία των Νέων Στύρων προκάλεσε τον χθεσινό σεισμό των 4,9 στην κεντρική Εύβοια» ανέφερε ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Ο κ. Γκανάς, εξηγώντας πώς συνδέεται, κατά την εκτίμησή του, ο σεισμός στα Ψαχνά με την πρόσφατη ακολουθία στα Ν. Στύρα, σημείωσε πως παρότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν τάσεις σε τόσο μεγάλη απόσταση όταν τα μεγέθη των σεισμών στα Νέα Στύρα ήταν κοντά στο 5-5,2, ωστόσο «υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος εξηγεί τη μακρινή διέγερση, αυτός ονομάζεται μηχανισμός της μεταφοράς δυναμικών τάσεων, που είναι μια περίπτωση στη σεισμολογία και είναι ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει το χθεσινό σεισμό στα Ψαχνά, ο οποίος είναι τόσο μακριά, για τα μεγέθη μιλάμε πάντα, από τα επίκεντρα των Νέων Στύρων και των Ζαράκων».

Αναλύοντας πώς οδηγήθηκε σε αυτή τη νέα δική του εκτίμηση, ο κ Γκανάς, ανέφερε πως δουλεύοντας πάνω στα δεδομένα της ακολουθίας με πάνω από 300 μετασεισμούς στην περιοχή των Ζαράκων, εκεί βρήκε ότι αυτοί διατάσσονται με μια διεύθυνση βορειοδυτική, δηλαδή προς την περιοχή της Χαλκίδας. Το ρήγμα της Νότιας Εύβοιας είναι πάνω στην ξηρά, διευκρίνισε, δεν είναι υποθαλάσσιο πλέον, βρίσκεται κάτω από το χωριό Ζάρακες, έχει ένα μήκος γύρω στα 7 χιλιόμετρα και έχει διεύθυνση βορειοδυτική και όχι νοτιοδυτική, προς Αθήνα, που ήταν η πρώτη εκτίμηση. Έχει διεύθυνση βορειοδυτική, επισήμανε ο κ. Γκανάς και η βορειοδυτική διεύθυνση εξηγεί την κατευθυντικότητα προς την περιοχή των Ψαχνών της Κεντρικής Εύβοιας.

«Το καλό όμως είναι ότι δεν υπάρχει κάποια εξάπλωση επικέντρων είτε βόρεια, είτε νότια προς τη Χαλκίδα, είτε δυτικά προς τα Πολιτικά και τον Ευβοϊκό είτε και ανατολικά προς την Δίρφη. Δεν έχουμε καμία μετατόπιση των επικέντρων. Είναι ένα ρήγμα το οποίο έχει ενεργοποιηθεί κάτω από την πόλη των Ψαχνών ακριβώς. Η περιοχή αυτή δεν έχει κάποιο μεγάλο ρήγμα το οποίο να ανησυχήσει για μεγάλο σεισμό» συμπλήρωσε ο κ. Γκανάς. Μιλώντας για το ιστορικό της περιοχής των Ψαχνών, σημείωσε ότι δίνει σεισμούς μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Η τελευταία φορά που είχε ενεργοποιηθεί ήταν το 2002 τον Ιανουάριο με μία σμηνοσειρά, με πολλούς μικρούς σεισμούς και σεισμούς μεσαίου μεγέθους από 4-4,5 έως και 4,7 ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος τότε και έκλεισε την συγκεκριμένη ακολουθία τον Ιούνιο του 2003, δηλαδή μετά από ενάμιση χρόνο.

«Τότε ταλαιπωρήθηκε εκεί η περιοχή περίπου ενάμιση χρόνο. Οπότε φαίνεται ότι τώρα το σενάριο αυτό είναι το πιθανότερο, δηλαδή να έχουμε μια τέτοια εξέλιξη, όμως είναι αρκετά νωρίς να κάνουμε τέτοια πρόβλεψη μεγαλύτερη. Περιμένουμε να δούμε και σήμερα πώς θα πάει. Πρέπει να μαζέψουμε αρκετά δεδομένα ώστε να μπορέσουμε να βεβαιωθούμε ότι ο κύριος σεισμός αυτός, ο οποίος είναι ένας σεισμός στη δικιά μας την κατάταξη ως ασθενής δόνηση, έτσι κατατάσσεται παρότι είναι στην ξηρά και είναι πιο αισθητός, γιατί είναι κάτω από 5, στα όρια. Φυσικά, είναι απλά τυπική η κατάταξη, είναι σε ένα μέγεθος που δεν μας ανησυχεί» προσέθεσε ο κ. Γκανάς.

Επιπλέον, ο σεισμολόγος εκτιμά ότι δεν κινδυνεύει ούτε η Χαλκίδα, παρότι υπάρχει εκεί κοντά το ρήγμα της Νέας Αρτάκης με μήκος 10 χιλιόμετρα, το οποίο όμως δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από την φετινή ακολουθία στα Ψαχνά, η οποία είναι εντοπισμένη κάτω από τα Ψαχνά και ανατολικά, ενώ η ακολουθία του 2000-2003 ήταν στα Πολιτικά, κυρίως δηλαδή στην Καστέλλα, δυτικά των Ψαχνών.

«Είναι λοιπόν ένα κομμάτι του ρήγματος που είχε μείνει σχετικά άσπαστο από τότε και διεγέρθηκε χθες» ανέφερε.

Ο κ. Γκανάς διευκρινίζοντας την έκφραση «ξεσκονίζουμε τα πρωτόκολλα για την περιοχή» του προέδρου του ΟΑΣΠ, κ. Λέκκα, είπε πως πρόκειται για μια τυπική έκφραση που αποτελεί ουσιαστικά οδηγία προς τις δημόσιες υπηρεσίες.

«Υπάρχουν γνωστά σχέδια που έχουν όλες οι υπηρεσίες για να ελεγχθούν κυρίως τα παλαιά κτίρια, διότι τα νέα κτίρια δεν έχουν κανένα πρόβλημα ούτε στη Χαλκίδα, ούτε στα χωριά κοντά στη Χαλκίδα, οι νέες οικοδομές δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, αυτές είναι τυπικές δηλώσεις που κάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής και απευθύνονται κυρίως σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δημοσίου τομέα ευρύτερα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την επιθεώρηση κτιρίων και άλλα τέτοια καθήκοντα» εξήγησε ο κ. Γκανάς και ανέφερε τα δύο σενάρια εξέλιξης του φαινομένου στα Ψαχνά.

«Το ένα είναι να ηρεμήσει μετά από μια εβδομάδα περίπου, στην αρχή του νέου έτους κάπου στα Θεοφάνεια, ή να ξεκινήσει μια σμηνοσειρά όπως έγινε το 2003 και να εξακολουθήσει εκεί τώρα να δουλεύει για μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκανάς, σημειώνοντας ότι παρότι το δεύτερο σενάριο είναι το δυσμενέστερο, σε κάθε περίπτωση όμως δεν υπάρχει δυναμικό για να γίνει σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών, ένας μεγάλος σεισμός δηλαδή, όπως δεν υπήρχε και στη νότια Εύβοια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος