Τετ α τετ Μπάιντεν – Ερντογάν: F-16 και ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο

Ιταλία – Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Λίγες μέρες μετά τη διπλωματική κρίση, με την παρ’ ολίγον απέλαση δέκα δυτικών πρεσβευτών από την Άγκυρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνάντησε στη Ρώμη, στο περιθώριο της G20 τον Ταγίπ Ερντογάν, ένα τετ α τετ που επιθυμούσε διακαώς, ο Τούρκος Πρόεδρος και μάλιστα κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Κράτησε 65’, έναντι των προγραμματισμένων 20’ η διμερής συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, με την παρουσία των Μπλίνκεκ και Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με Αμερικανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Ηγετών, ότι το αίτημά του για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 πρέπει να περάσει από σχετική διαδικασία και έθεσε επίσης το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κωνσταντινούπολη – Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Πώς «είδαν» τη συνάντηση τούρκοι αξιωματούχοι

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, για την Άγκυρα φαίνεται να αποτέλεσε τον καταλύτη για την εκτόνωση της έντασης σε μια σειρά από θέματα με τελευταίο την πρωτοφανή κρίση με τους 10 πρέσβεις, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα.Το γεγονός ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν για να διαρκέσει 20 μόνο λεπτά, είχε ήδη προκαλέσει αμφιβολίες για το αν θα υπήρχε χρόνος για να συζητηθούν τα πολλά διμερή ζητήματα. ‘Όμως το γεγονός ότι ξεπέρασε την 1 ώρα, δίνει την αφορμή στον Τούρκο πρόεδρο να προβάλει το επιχείρημα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας του,  ότι η Άγκυρα υπό την ηγεσία του, παραμένει ένας σημαντικός διεθνής παράγων που δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει. Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και έδειξε ότι υπάρχει «ελπίδα στον αέρα». Οι δυο ηγέτες, λένε οι ίδιες πηγές συμφώνησαν δυό τους συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων και την αποφυγή κρίσεων. Επίσης συμφώνησαννα αυξηθούν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές και συζήτησαν για το πεδίο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.  Συζητήθηκε το θέμα του αιτήματος της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά F16, ωστόσο φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το θέμα που χρειάζεται συγκεκριμένη διαδικασία και απαιτεί χρόνο. Δεν φαίνεται επίσης να συζητήθηκε το θέμα των F35, μάλλον για τους Αμερικανούς το θέμα αυτό έχει κλείσει αλλά παραμένει η δυσαρέσκεια  τους για την παρουσία των S-400 στην Τουρκία. Να σημειώσουμε επίσης ότι συζητήθηκε και η κατάσταση στην αν. Μεσόγειο. Γενική εντύπωση πάντως ότι δεν πρόκειται να έχουμε και δεύτερη συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν στη Γλασκώβη.Όπως ανακοινώθηκε ο τούρκος πρόεδρος θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου απόψε στις 7.30 ώρα Τουρκίας, δηλαδή 6.30 ώρα Ελλάδας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος