Ρώμη – G20: Διμερής συνάντηση Biden-Erdogan εφ όλης της ύλης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Κράτησε 65’, έναντι των προγραμματισμένων 20’ η διμερής συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Biden και του Τούρκου Προέδρου Erdogan, με την παρουσία των Blinken και Cavusoglu.

Σύμφωνα με Αμερικανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο ο Πρόεδρος Biden κατέστησε σαφές στον Πρόεδρο Erdogan, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Ηγετών, ότι το αίτημά του για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 πρέπει να περάσει από σχετική διαδικασία και έθεσε επίσης το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως πριν ξεκινήσει η συνάντηση, και ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο πώλησης των F-16 στην Τουρκία, ο Biden απέφυγε να απαντήσει άμεσα και είπε πως σκοπεύει να έχει μια “καλή συνομιλία” με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι 2 ηγέτες συζήτησαν την κρίση στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στο Νότιο Καύκασο. 

Ο Πρόεδρος Biden επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ και τη σημασία της Τουρκίας ως Σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή από την Τουρκία του Ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος