Τέλος χρόνου για τις φορολογικές υποχρεώσεις Οκτωβρίου – Στα 1,2 δις ευρώ ο συνολικός λογαριασμός

Δύσκολη μέρα σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς εκπνέει η προθεσμία για την τακτοποίηση πολλών φορολογικών υποχρεώσεων.

Όπως και ο Σεπτέμβριος, έτσι και ο Οκτώβριος είναι «βαρύς» μήνας φορολογικά. Πρέπει να πληρωθούν μέχρι και έξι φορο-δόσεις, οι οποίες υπερβαίνουν συνολικά το 1,2 δισ. ευρώ.   

Πρόκειται για την εξόφληση της  τέταρτης δόσης του φόρου εισοδήματος, των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ αλλά και την τριπλή δόση για επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις από όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ειδικότερα:

– Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες τέσσερις μηνιαίες δόσεις φόρου εισοδήματος, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

-Περισσότεροι από 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Η διπλή δόση υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ.

Η ΑΑΔΕ έστειλε ηλεκτρονικά μηνύματα στους φορολογούμενους ενημερώνοντας για το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στη πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

-Οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021, προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους, θα πρέπει μέχρι το απόγευμα να υποβάλουν αίτηση στο mybusinessSupport και ταυτόχρονα να πληρώσουν μαζεμένες τρεις δόσεις (Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου).

Εν τω μεταξύ, περιορισμένο είναι μέχρι τώρα το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση σε 36-72 δόσεις των χρεών της πανδημίας.

Από τους 830.000 δικαιούχους ρύθμισης οφειλών με ευνοϊκούς όρους, αιτήσεις ρύθμισης υπέβαλλαν μέχρι χθες 11.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα,  καθώς η υποβολή αίτησης προϋποθέτει την καταβολή της πρώτης δόσης εντός τριών ημέρων, παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση προβλέπει έναρξη της σταδιακής αποπληρωμής από τον Ιανουάριο 2022.

Το γεγονός αυτό εξηγεί και τη χαμηλή προσέλευση των φορολογουμένων και αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως τον Δεκέμβριο, εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων, θα ενταθεί το ενδιαφέρον για ένταξη στη ρύθμιση.

Αν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης, η ρύθμιση δεν ενεργοποιείται και ο φορολογούμενος μπορεί εκ νέου να υποβάλλει αίτηση ρύθμισης, πάντα εντός της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του ν.4821/2021  στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και συγκεκριμένα:

– φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID

– νομικά πρόσωπα /οντότητες πληγέντες/πληγείσες λόγω COVID

– φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID

– φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID

– φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021

– φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”,

– φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες με χρέη για τα οποία  έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης και των παραπάνω κριτηρίων.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ