Ταϊβάν: Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα (13/1) στην Ταϊβάν, τις οποίες η Κίνα περιέγραψε ως μια επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης και πραγματοποιήθηκαν καθώς το Πεκίνο εντείνει τις πιέσεις του στη νήσο, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν σήμερα στις 16:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) στην Ταϊβάν και σύντομα άρχισε στη συνέχεια η καταμέτρηση των ψήφων, η οποία γίνεται με το χέρι. Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται απόψε, με παραδοχή της ήττας από τους νικημένους και ομιλία από τον νικητή των εκλογών.

Εκατομμύρια Ταϊβανέζοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ενώ μακρές ουρές σχηματίζονταν μπροστά από τα περίπου 18.000 εκλογικά τμήματα της νήσου.

Το 2020 η συμμετοχή στις εκλογές είχε φτάσει στο 75% στην νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, χαρίζοντας στην Ταϊβάν τον χαρακτηρισμό προτύπου δημοκρατίας στην Ασία.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) επιδιώκει να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία. Ο υποψήφιός του είναι ο νυν αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το Πεκίνο “σοβαρός κίνδυνος” για τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους προτού ψηφίσει στην νότια πόλη Ταϊνάν, ο Λάι παρότρυνε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει.

“Κάθε ψήφος έχει αξία, αυτή είναι η δημοκρατία της Ταϊβάν που κερδήθηκε με κόπο”, ανέφερε σε σύντομο σχόλιό του.

Κατά την προεκλογική περίοδο, η Κίνα κατήγγειλε επανειλημμένως τον Λάι ως επικίνδυνο αυτονομιστή και απέρριψε τα επανειλημμένα αιτήματά του για συνομιλίες. Ο Λάι δηλώνει ότι δεσμεύεται για την διατήρηση της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν και την ενίσχυση της άμυνας της νήσου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι εντόπισε ξανά κινεζικά αερόστατα να διασχίζουν το στενό, ένα από τα οποία πέταξε και πάνω από την Ταϊβάν. Το υπουργείο κατήγγειλε το κύμα αερόστατων που αναφέρθηκαν πάνω από τα στενά τον περασμένο μήνα ως ψυχολογικό πόλεμο και απειλή στην ασφάλεια της αεροπορίας.

“Κανένας δεν θέλει πόλεμο”, δήλωσε μια επιχειρηματίας, η 36χρονη Τζένιφερ Λου, η οποία είχε σήμερα το πρωί ασκήσει μόλις το εκλογικό της δικαίωμα στην περιοχή Σονγκσάν της Ταϊπέι.

Ο Λάι αντιμετωπίζει δύο αντιπάλους για την προεδρία, τον Χου Γιου-ιχ του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν, το Κουομιντάνγκ (KMT), ο οποίος υποστηρίζει την προσέγγιση με το Πεκίνο, και τον πρώην δήμαρχο της Ταϊπέι, τον Κο Γουέν-τζε του μικρού Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP), το οποίο ιδρύθηκε το 2019.

Ο Κο δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σε σχολείο της Ταϊπέι ότι είναι “ήρεμος” και ότι κοιμήθηκε καλά το προηγούμενο βράδυ.

Οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα είναι εξίσου σημαντικές, ιδιαίτερα αν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία, πράγμα που θα εμποδίζει πιθανόν την υιοθέτηση νομοσχεδίων για δαπάνες, ειδικά για την άμυνα.

“Σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές, αυτήν την φορά είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα”, δήλωσε ο 44χρονος εργαζόμενος στον οικονομικό κλάδο Λιάο Τζενγκ-γουέν αφού ψήφισε. “Ο επόμενος ηγέτης της Ταϊβάν θα πρέπει να σκεφτεί τρόπους να τα πάει καλά, ειρηνικά με την Κίνα… Πολλοί Ταϊβανέζοι πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε το στάτους κβο”, σημείωσε.

Εδώ και χρόνια, η Κίνα κλιμακώνει τις πιέσεις, διπλωματικές και στρατιωτικές, στην Ταϊβάν, καθώς επιδιώκει την επανένωση της νήσου με την υπόλοιπη επικράτειά της.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας “ειρηνικής” επανένωσης με τη νήσο, οι 23 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας κυβερνώνται βάσει δημοκρατικού συστήματος, αλλά δεν αποκλείει την προσφυγή στη βία αν χρειαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος