ΤΑΙΠΕΔ: Απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ από αστική ευθύνη για συναλλαγές του Ταμείου με τροπολογία στη Βουλή

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις ως προς τις συναλλαγές του Ταμείου, παρά μόνο για βαρεία αμέλεια και δόλο.

Ωστόσο, δεν απαλλάσσονται από τυχόν ευθύνη τους έναντι του Ταμείου. Και φυσικά, για να ισχύσει η απαλλαγή από την αστική ευθύνη, πρέπει οι πράξεις τους να λαμβάνονται κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και να θεωρούνται σύμφωνες με τους σκοπούς του Ταμείου.

Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, με την τροπολογία προβλέπεται ότι:

  • Λαμβάνεται υποχρεωτικά γνωμοδότηση πιστωτικού ιδρύματος Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) και για τις αναφερόμενες συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με το δίκαιο και εύλογο αυτών.
  • Νομιμοποιούνται οι διαχειριστές απαιτήσεων από συμβάσεις δανείων και πιστώσεων, να ασκούν, ως δικαιούχοι διάδικοι, ένδικα βοηθήματα, να προβαίνουν σε δικαστικές ενέργειες, για είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, καθώς και να παρίστανται να συμμετέχουν στις αναφερόμενες διαδικασίες.
  • Προσδιορίζονται τα νομιμοποιητικά έγγραφα για άσκηση από τους διαχειριστές πιστώσεων των παρεχόμενων δικαιωμάτων.
  • Παρέχεται η δυνατότητα στους χρηματοδοτικούς φορείς, κατά αντιπρότασή τους προς οφειλέτες των οποίων ακίνητο βρίσκεται διαδικασία πλειστηριασμού (εξαιρουμένων των ευάλωτων οφειλετών για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη), να συμπεριλάβουν, ως όρο ρύθμισης, προκαταβολή σε οριζόμενο ποσοστό, προκύπτουσας από τον εξωδικαστικό μηχανισμό του ν. 4738/2020, οφειλής.
  • Επιτρέπεται η υποβολή, σε ορισθείσα προθεσμία, νέας αίτησης για υπαγωγή σε διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες βεβαιώθηκαν κατά οριζόμενο χρονικό διάστημα, υπό τις αναφερόμενες προϋποθέσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος