Το μεταχρωματικό έλκος, μια ασθένεια που δεν οφείλεται στο άγχος, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, αλλά είναι ανάλογης βαρύτητας, πλήττει τα πλατανοδάση, που κινδυνεύουν να ξεραθούν, προκαλώντας καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον.
Στον ποταμό Λούρο η φύση περνά την δική της ασθένεια. αιωνόβια πλατάνια ξεραίνονται και μένουν σκελετοί να θυμίζουν την πλούσια βλάστηση. Ένας μύκητας σκοτώνει αιωνόβια πλατάνια.
Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Αρχικά εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο προ 15ετίας και σταδιακά άρχισε η μετάδοση του προς τα βόρεια. Δεν είναι γνωστό αν η ασθένεια των δένδρων ήρθε από την Ιταλία ή την Αλβανία, σημειώνει ο δασολόγος Ρήγας Τσακίρης. Ο μύκητας μεταφέρεται από δέντρο σε δέντρο με το υπόγειο ριζικό σύστημα, απογυμνώνει τα πλατάνια και στην συνέχεια τα σαπίζει, αλλάζοντας ριζικά το οικοσύστημα.
Με παρέμβαση των ειδικών σε κάποια σημεία δημιουργήθηκαν νεκρές ζώνες, με την κοπή και καταστροφή ορισμένων δένδρων, για τον περιορισμό της νόσου.
Αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα πλατανοδάση και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η πρόληψη. Σκοτώνοντας τα δυο – τρία πλατάνια που νοσούν και τα πέριξ αυτών μπορεί να σταματήσει η εξάπλωση.
«Μπορούμε να σώσουμε τον Βοϊδομάτη, αν κόψουμε και κάψουμε τα λίγα δένδρα που έχουν προσβληθεί και να σωθούν τα υπόλοιπα. Η μετάδοση γίνεται με μολυσμένα εργαλεία και είναι σχετικά εύκολη η προστασία των μεμονωμένων πλατάνων που βρίσκονται σε πόλεις και χωριά και αποτελούν τον φυσικό πλούτο της χώρας», επισημαίνει με αγωνία ο κ. Τσακίρης.
Οι εστίες της νόσου είναι πολλές. Αποτελεί τη σοβαρότερη περιβαλλοντική απειλή για τα δασικά οικοσυστήματα και απειλεί τα πλατάνια με άμεση εξαφάνιση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος