Tα φτωχά αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης COP26 – Ποιό «κλίμα» διαμόρφωσε η Γλασκώβη;

Ποια είναι μια συνολική αξιολόγηση της λεγόμενης GOP26, δηλαδή της διεθνούς διάσκεψης που διεξάγεται κάθε χρόνο για να εξετάζει την εφαρμογή της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή; Η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» ανέλυσε αυτό το θέμα, με τη συμμετοχή του Νίκου Χαραλαμπίδη, Γενικoύ Διευθυντή της Greenpeace στην Ελλάδα.

Tα φτωχά αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης COP26 – Ποιό «κλίμα» διαμόρφωσε η Γλασκώβη;
Nίκος Χαραλαμπίδης-Γεν. Διευθυντής Greenpeace Eλλάδας

Η φετινή συνάντηση στη Γλασκώβη μπορεί να συγκριθεί περισσότερο με την ‘αποτυχημένη’ της Κοπεγχάγης το 2009 ή την ‘πετυχημένη’ του Παρισιού του 2015;

Σε κάθε περίπτωση περιβαλλοντικές οργανώσεις, ειδικοί, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 6/11 σε 200 πόλεις όλου του κόσμου ζήτησαν από τους επικεφαλής και τις αντιπροσωπείες των 192 χωρών που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη (31/10-12/11) να κάνουν περισσότερα.

Κι αυτό γιατί μέχρι τέλους τα αποτελέσματα της COP26 περιορίζονταν σε ορισμένες δεσμεύσεις από ομάδα κρατών για τα όρια στις εκπομπές μεθανίου, που είναι μια λιγότερη γνωστή, αλλά επίσης σοβαρή παράμετρος του φαινομένου του θερμοκηπίου, καθώς και για την αναχαίτιση της αποδάσωσης έως το 2030, αν και τα 19 δισ. που ανακοινώθηκαν πως θα διατεθούν για το σκοπό αυτό θεωρούνται υποδεκαπλάσια των αναγκών.

Από την άλλη, οι δεσμεύσεις για πιο φιλόδοξες μειώσεις εκπομπών ανά χώρα και τομέα έλλειπαν, όπως και δεν έγιναν αναφορές για το αν θα υπάρξει και πότε τερματισμός των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, την επέκταση των υποδομών τους, καθώς και για νέες έρευνες και εξορύξεις. Και στο μεταξύ έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, πλέον ως «πράσινης λύσης»…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος