«Υπάρχει μια συνήθεια, ότι ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση να λύσει τα πάντα, όλα τα προβλήματα με επιδοτήσεις, διευκολύνσεις, ασχέτως της κατάστασης της οικονομίας και οι κυβερνήσεις δεν τολμούν να πουν την πραγματική αλήθεια στον κόσμο και αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο γιατί η κοινωνία δεν είναι προετοιμασμένη. Όλοι πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά» υποστήριξε ο Τάσος Γιαννίτσης, πρώην Υπουργός, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ, αναλύοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο κ. Γιαννίτσης επισήμανε ως σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας το μέγεθος της φοροδιαφυγής. «Αυτό που πρέπει να απαντήσουμε είναι το ζήτημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα ποτέ, η τεράστια φοροδιαφυγή και παραοικονομία. Όταν οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα ολόκληρο μιλάει για φοροδιαφυγή και το αφήνουν επί δεκαετίες, επί μισό αιώνα, έναν αιώνα να ανθεί και να διογκώνεται, το κόστος είναι το τίμημα που έχουμε για να μπορεί να ανθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, να μην κάνουμε τίποτα στα δημοσιονομικά και στα άλλα και επειδή πρέπει να αντιμετωπιστούν και κοινωνικά προβλήματα, καταστάσεις και οι επενδύσεις, περιορισμένες που έχουμε τώρα, καταφεύγουμε στον δανεισμό. Αν δεν αλλάξουμε αντίληψη για το τι χρειαζόμαστε στην χώρα, πού πάμε, τι πρέπει να γίνει, τι κάνουμε στραβά, τότε θα προχωράμε έτσι με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται» ανέφερε ο κ. Γιαννίτσης.
Σχετικά με τους πόρους που αναμένεται να εισρεύσουν στην χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Γιαννίτσης, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής η ιστορική εμπειρία της χώρας δείχνει ότι παρά τους πολύ υψηλούς πόρους που έχουμε και σε ενισχύσεις από την Ε.Ε. και σε δάνεια, ο δανεισμός μας αυξήθηκε από το 160% του ΑΕΠ το 2014, στο πλέον του 200% και πλέον σήμερα, είμαστε η χώρα με το τρίτο υψηλότερο χρέος στον κόσμο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος