«Από την μία είδαμε μια επίδειξη ισχύος στην παρέλαση σήμερα, λογικό και αναμενόμενο. Από την άλλη ο κ. Πούτιν προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μίλησε για μια απαράδεκτη απειλή και περιέγραψε την εισβολή στην Ουκρανία ως προληπτική απόκρουση εναντίον του εισβολέα» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΑ, Τάσος Χατζηβασιλείου.
Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα, σύμφωνα με τον ίδιο, για να δώσει θεωρητική υπόσταση στην παράλογη και παράνομη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων εναντίον κυρίαρχης χώρας. «Συγκρατώ και την φράση ότι «η Δύση προετοιμαζόταν να εισβάλει στην γη μας». Αυτό έχει δύο αναγνώσεις. Να δώσει θεωρητική υπόσταση σε ένα παράλογο αφήγημα και από την άλλη να τονώσει τον πατριωτισμό των Ρώσων, καθώς η Ρωσία είναι σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τον δυτικό κόσμο και άρα οι Ρώσοι πρέπει να απαντήσουν ενωμένοι, απέναντι στην συνομωσία που έχει στηθεί εις βάρος της» τόνισε.
Επιπλέον ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η Δύση ετοίμαζε επιχείρηση στο Ντονμπάς. «Το μείζον ζήτημα για την Ρωσία σήμερα η ανατολική Ουκρανία. Τα αρχικά σχέδια περί ανατροπής του προέδρου Ζελένσκι και του ελέγχου του Κιέβου δεν έχουν υλοποιηθεί, επομένως η Ρωσία στρέφει το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στην ανατολική Ουκρανία. Τώρα το θέμα είναι ο de jure έλεγχος των εδαφών αυτών» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ. Το επόμενο εργαλείο που θα μπορούσε να μετέλθει ο Πούτιν, είναι η διεξαγωγή ψηφισμάτων, αναλόγων με εκείνα που είχαμε δει στην Κριμαία πριν 8 χρόνια, για να επικυρωθεί από την «λαϊκή βούληση» η ανεξαρτησία των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας, προσέθεσε ο ίδιος. Εάν αυτό γίνει, σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, η επόμενη μέρα θα έχει είτε την ενσωμάτωση των ανεξαρτήτων περιοχών στην ρωσική επικράτεια, όπως είδαμε στην Κριμαία ή το εναλλακτικό σενάριο είναι ότι θα μπορούσε να συγκρατηθεί ο ρωσικός στρατός για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά με ορμητήριο την ανατολική Ουκρανία να επιχειρήσει να κατέβει πιο κάτω ούτως ώστε να πετύχει όχι μόνο την εδαφική ενότητα αλλά να κλείσει την Ουκρανία στην ουσία από την Μαύρη Θάλασσα.
«Πολύ φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε μια μακρά περίοδο συγκρουσιακή ανάμεσα στην Ρωσία και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια και απ’ ό,τι φαίνεται αυτό θα κρατήσει. Από την μια, οι Ουκρανοί δεν μπορεί να δεχθούν τον διαμελισμό της πατρίδας τους, από την άλλη θέλει και ο Πούτιν να βρει έναν εύσχημο τρόπο απεμπλοκής από την κρίση, γιατί πώς θα πουλήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας το γεγονός ότι έκανε ένα τέτοιο πόλεμο απλά και μόνο για να ελέγξει την ανατολική Ουκρανία την οποία de facto ήλεγχαν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.Σε σχέση με την δήλωση του Ρώσου Προέδρου σχετικά με την προσπάθεια ανάπτυξης νατοϊκών δυνάμεων δίπλα στην Ρωσία, την οποία απέτρεψε, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε «μια θεμελιώδη διαφορά. Το ΝΑΤΟ και οι ευρωπαϊκές χώρες ουδέποτε απείλησαν την Ρωσία. Η Ρωσία δεν είχε την αφορμή από την δυτική Ευρώπη για να προβεί σε τέτοιες θηριωδίες. Ουδέποτε κανείς απείλησε με εισβολή εναντίον της Ρωσικής Επικρατείας και αυτό είναι που διαφοροποιεί τις δύο πλευρές»
Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Ρώσους, είπε καταλήγοντας ο βουλευτής της ΝΔ. «Το πρόβλημα είναι η Ρωσική ηγεσία η οποία κάνει δυστυχώς το Διεθνές Δίκαιο κουρελόχαρτο. Και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ξαναμιλήσει η Ευρώπη με την Ρωσία, δεν είναι εύκολο αλλά είναι αναγκαίο. Η επαναπροσέγγιση κάποια στιγμή θα γίνει, όσο έχουμε όμως θηριωδίες, δυσκολεύει πολύ» είπε χαρακτηριστικά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος