Τ. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο: Δύο μηνύματα θα στείλει σήμερα ο Πρωθυπουργός από το Σότσι (audio)

“Υψηλού συμβολισμού” χαρακτήρισε τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο διεθνολόγος, βουλευτής ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο Πρωθυπουργός θα στείλει σήμερα από το Σότσι δύο συγκεκριμένα μηνύματα, σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου. Η Ρωσία είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, άρα μια καλή και εποικοδομητική σχέση είναι προς το συμφέρον όλων μας και δεύτερον, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι τόσο παλιές και στέρεες γιατί ενώνονται από δεσμούς πνευματικούς και ιστορικούς. «Η ιστορικότητα των δύο λαών αποτελεί ένα στοιχείο ενοποιητικό, επομένως μπορούμε να χτίσουμε και να ανανεώσουμε την σχέση μας με συγκλίσεις που απορρέουν από αυτή την κοινή ιστορική μοίρα».

Πέρα από το ότι φέτος είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας, έχουμε και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, θυμίζοντας ότι η ομόθρησκη Ρωσία είχε σημαίνοντα ρόλο στον αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού τον καιρό εκείνο, κάτι που αναγνωρίζουν όλοι οι Έλληνες διαχρονικά.

«Είναι η πρώτη φυσική συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με έναν ξένο ηγέτη και δη Ευρωπαίο, λόγω της πανδημίας. Έρχεται ως συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης μεικτής διυπουργικής επιτροπής με την συνπροεδρία του αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όπου υπεγράφη και ένα σχετικό πρωτόκολλο που δίνει την απαραίτητη ορμή σε συνεργασία σε διάφορους τομείς και αυτό αναγνωρίζεται και από τον ελληνορωσικό σύνδεσμο», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Αναφερόμενος στην ανατ. Μεσόγειο, τα θέματά της, τόνισε, δεν είναι διμερή, είναι ζητήματα ασφαλείας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου, διεθνούς νομιμότητας. «Η Ρωσία σαφώς έχει σημαίνοντα ρόλο γιατί είναι μία χώρα μόνιμο μέλος στο συμβούλιο ασφαλείας. Εμείς και σήμερα θα έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι στους συνομιλητές μας στο Σότσι. Μένουμε ανοιχτοί στον διάλογο στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας και είναι καίριας σημασίας η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Μόσχας υπέρ του δικαίου της θάλασσας».

Η Ελλάδα και ο κ. Μητσοτάκης σταθερά προκρίνουν την ανάγκη να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ρωσία, αλλά ανάμεσα και στην Ε.Ε. και την Ρωσία ή και το ΝΑΤΟ και την Ρωσία, προσέθεσε ο κ. Χατζηβασιλείου, υπογραμμίζοντας ότι η απουσία επαφής είναι χειρότερη από την διαφωνία, γιατί δημιουργεί χώρο για παρερμηνείες, για καχυποψία και για λάθος αναγνώσεις της πραγματικότητας. «Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ πάντα προσεγγίζει με ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή τις επαφές αυτές. Δεν κρύβουμε για παράδειγμα την ανησυχία μας για την ένταση στην Ουκρανία, για την κρίση στο Ντονμπάς, δεν κρύβουμε την άποψή μας ότι η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία δεν συμφέρει κανέναν. Δεν θα έχουμε νικητές, θα έχουμε χαμένους παντού. Η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη θέση ότι πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσηλωμένοι στις συμφωνίες του Μινσκ. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει και ένα έξτρα ενδιαφέρον για την περιοχή λόγω και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας εκεί, που είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα της κυβερνητικής προτεραιότητας» είπε καταλήγοντας ο βουλευτής της ΝΔ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος