Τ. Αναστασάτος στο Πρώτο: Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να φέρει ανάπτυξη 4% σε μακροχρόνια βάση (audio)

Υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας που θα έχει σημαντική επίδραση στους ρυθμούς ανάπτυξης για την επόμενη τουλάχιστον 5ετία και αυτός δεν είναι άλλος από τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Έχει υπολογιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι με την αποτελεσματική απορρόφηση αυτών των πόρων, αλλά και από το επόμενο ΕΣΠΑ και άλλες πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής επιτροπής και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας που ξεπερνούν τα 78 δισ., μπορεί να υπάρξουν ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης που θα ξεπερνούν το 3,5%-4%» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank, και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Τάσος Αναστασάτος.

«Σε ποιο βαθμό αυτό θα μεταφραστεί σε μια μακροχρόνια, διατηρήσιμη και βελτιούμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ πάνω από το 1,3%-1,4% που είναι ο μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης όπως είχε υπολογιστεί από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, θα εξαρτηθεί από την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος και από την τόλμη και την ταχύτητα με την οποία θα εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» επεσήμανε ο κ. Αναστασάτος.

Πιθανές ατμομηχανές που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης είναι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και όλα τα συγχρηματοδοτούμενα από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα projects, τα οποία θα μπουν μπροστά από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Κάθε φορά που ένα asset αλλάζει χέρια, ο καινούριος ιδιοκτήτης για να βελτιώσει την παραγωγικότητά του θα κάνει κάποιες δευτερογενείς επενδύσεις είτε για την αναβάθμιση των περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποκτά, είτε για την εκπαίδευση του κόσμου».

Ο κ. Αναστασάτος, σημείωσε ότι έχει υπάρξει μια συμφωνία όλων των βασικών αναλυτών που παρατηρούν την ελληνική οικονομία, ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει η περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητάς της να βασιστεί σε μειώσεις του εργατικού κόστους. «Τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα αφορούν την ύπαρξη ενός εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, την γεωγραφική θέση της χώρας, την ένταξή της σε θεσμούς ανεπτυγμένων χωρών και την δυνατότητά της να αναπτύξει τομείς, εκτός της ναυτιλίας και του τουρισμού,  όπως τα logistics και οι μεταφορές, η ενέργεια, η αγροδιατροφή, τομείς της μεταποίησης που πάνε πολύ καλά, η διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία επίσης αναπτύσσεται σε σημαντική βιομηχανία».

Βασικότεροι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, θα μπορούσαν να είναι σύμφωνα με τον κ. Αναστασάτο, αφενός η πιθανότητα εμμονής των λεγόμενων δίδυμων ελλειμμάτων, αφετέρου το γεγονός ότι τον Μάρτιο εκπνέει το έκτακτο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και άρα δεν είναι προς το παρόν επιλέξιμη για το κανονικό πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ.  «Μέχρι να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο στο οποίο ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια ρύθμιση-γέφυρα από την ΕΚΤ για να παραμείνουμε επιλέξιμοι». Τέλος παραμένουν πιθανοί και οι κίνδυνοι μιας πιθανής δυσμενούς εξέλιξης στην πανδημία, που θα έβαζε φρένο στην αναπτυξιακή προοπτική, όπως και οι κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος