Συζήτηση για αλλαγές στην Eυρωζώνη στο σημερινό Eurogroup (video)

Την πρώτη συζήτηση για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη θα έχουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. Ωστόσο στο περιθώριο του Συμβουλίου, αναμένεται να βρεθεί και η Ελλάδα και συγκεκριμένα τα θέματα που αφορούν την πορεία υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων, όσο και την πρόοδο επί της πληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με προτάσεις να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Nομισματικό Ταμείο.

Το Βερολίνο και το Παρίσι στηρίζουν την πρόταση χωρίς «κοινοτικοποίηση» χρεών και αιχμή την συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών.

Επίσης, θα είναι η τελευταία Σύνοδος για τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αποχωρεί καθώς στην επερχόμενη γερμανική κυβέρνηση θα αναλάβει τη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Σ ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο περιθώριο του συμβουλίου, αναμένεται να συζητηθεί τόσο η πορεία υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων, όσο και η πρόοδος επί της πληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Και στα δύο μέτωπα υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία για κάλυψη της απόστασης τις επόμενες εβδομάδες.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα στοιχεία Αυγούστου σήμαναν καμπανάκια κινδύνου καθυστερήσεων στην εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ, το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την οποία εκπνέει στο τέλος Οκτωβρίου. Η τάση διόγκωσης, αντί για μείωσης, των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρείται να ανατραπεί με εμβόλιμες εκκαθαρίσεις εκκρεμών συντάξεων (αύριο από τον ΕΦΚΑ μετά από δουλειά το Σαββατοκύριακο) και επίσπευση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου.

Αν τα στοιχεία τα οποία θα αποστείλει προς τις 20 Οκτωβρίου το Υπουργείο Οικονομικών στον ESM συνεχίζουν να δείχνουν υστέρηση έναντι του στόχου μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 1,2 δισ. ευρώ, η δόση σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν θα χαθεί αλλά η εκταμίευσή της θα απαιτήσει νέα έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στον ESM.

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί περίπου 15 προαπαιτούμενα από τη λίστα των 95 παραδοτέων έως τον Δεκέμβριο. Ο σχεδιασμός προβλέπει υλοποίηση επιπλέον 15 έως το τέλος Οκτωβρίου, 50 μέσα στον Νοέμβριο και κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων με νομοσχέδιο στις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τελευταίο Eurogroup του έτους στις 4 Δεκεμβρίου.

Μετά τις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί απευθείας για Ουάσινγκτον και την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αξιωματούχους του Ταμείου.

Θα έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος