Συνθήκη Ηλυσίων – 60η επέτειος: Η γαλλο-γερμανική ατμομηχανή της Ευρώπης αγκομαχεί αλλά δεν είναι νεκρή

Array

60 χρόνια γαλλο-γερμανική συμφιλίωση με τη Συνθήκη των Ηλυσίων: Για τον οραματιστή Μακρόν έφερε «δύο καρδιές σε ένα σώμα», για τον πραγματιστή Σολτς οδήγησε στην ενωμένη Ευρώπη – ανάχωμα υπεράσπισης δημοκρατίας και αξιών.

Προβλήματα υπήρχαν συχνά στα 60 χρόνια που μεσολάβησαν από την υπογραφή της Συνθήκης. Υπάρχουν και σήμερα. Ειδικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές του συνέπειες – ο Μακρόν προειδοποιούσε πρότινος ανοιχτά για τον κίνδυνο απομόνωσης της Γερμανίας.

Το μήνυμα του γερμανού καγκελάριου: Οι ιστορικές σχέσεις Γερμανίας και Γαλλίας είναι σταθερές και ανθεκτικές. Και μάλιστα τόσο σταθερές, ώστε να βρίσκονται συμβιβασμοί, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ενδεχομένως αντίθετες απόψεις, όπως τα ενεργειακά, η άμυνα, η ευρωπαϊκή διεύρυνση. «Μηχανή συμβιβασμών» χαρακτήρισε ο Σολτς την γαλλο-γερμανική ατμομηχανή της Ευρώπης.

Αυτή η μηχανή μπορεί μερικές φορές να αγκομαχεί. Αλλά δεν είναι νεκρή. Φάνηκε στην ενεργειακή κρίση, φαίνεται στην προετοιμασία της ευρωπαϊκής απάντησης στην Αμερική για την προνομιακή μεταχείριση της εγχώριας βιομηχανίας.

Χρειάστηκε χρόνος για να φτιάξει «η χημεία» του Μακρόν με την Μέρκελ.

Χρόνο χρειάζεται ακόμα και η σχέση Σολτς – Μακρόν.

Αλλά η στρογγυλή επέτειος έφερε ένα βήμα πιο κοντά τον κοινό βηματισμό του γερμανού καγκελάριου και του γάλλου προέδρου.

Βερολίνο – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος