Σύνθετο και αρκετά δύσκολο φαινόμενο το bullying – Χρειάζεται ειδική task force ειδικών ψυχικής υγείας, λέει ψυχίατρος

Για τα καθημερινά φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Απατάγγελος, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής επισημαίνοντας ότι δυστυχώς εδώ χρόνια ασχολούμαστε με το μπούλινγκ, το οποίο είναι παγκόσμιο.

«Με την πάροδο των χρόνων δυστυχώς έχει αλλάξει και χαρακτηριστικά. Παλαιότερα και η άσκηση βίας από τους δασκάλους ήταν μία παιδαγωγική μέθοδος. Από τότε έχουμε διανύσει πολύ χρόνο και γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων συμβάντων» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Απατάγγελος.

«Είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και αρκετά δύσκολο. Μιλάμε για συμμορίες ανηλίκων, μιλάμε για παραβατικότητα. Δεν είναι μόνο το μπούλινγκ (bullying). Ξεφεύγει και πολλές φορές πάμε και στο ποινικό κομμάτι» ανέφερε ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής.

Μιλώντας για την αδυναμία αντίδρασης από την πλευρά των δασκάλων και καθηγητών ο κ. Απατάγγελος επισήμανε ότι φαίνεται πώς «η εκπαιδευτική κοινότητα έχει μία ιδιαίτερη δυσκολία να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα πολύ αποτελεσματικά. Χρειάζεται ειδική task force ειδικών ψυχικής υγείας».

Και όπως είπε «χρειάζονται ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί στους οποίους θα μπορεί να απευθύνεται ο εκπαιδευτικός ο οποίος δεν έχει πάντοτε τις γνώσεις να διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις».

Σχολιάζοντας περαιτέρω την στάση των εκπαιδευτικών όσον αφορά την ενδοσχολική βία ο κ. Απατάγγελος τόνισε ότι αυτή μπορεί να οφείλεται «ίσως γιατί θέλει να κρατήσει ισορροπίες, ίσως γιατί δεν ξέρει 100%. Όχι ότι δεν έχει μερίδιο ευθύνης. Όλη η κοινωνία έχει μερίδιο ευθύνης όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα»

Και όπως επισήμανε «δεν είναι δυνατόν να καλείται η αστυνομία στο 70% των περιπτώσεων για να λύσει τέτοιου είδους προβλήματα. Δεν έχει την κατάρτιση ή τη γνώση. Η αστυνομία πάει στο ποινικό κομμάτι, αυτό της τιμωρίας. Εδώ χρειάζεται παρέμβαση στην οικογένεια, στα ίδια τα παιδιά για να καταλάβουμε τι τους οδηγεί να έχουν αυτή την συμπεριφορά.Να καταλάβουμε από που πηγάζει όλο αυτό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος