Σύνοδος Κορυφής Τραμπ-Πούτιν – Με την ελπίδα για αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων

Για μια «καλή αρχή» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στο Ελσίνκι με τον πρόεδρο της Ρωσίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των δύο ηγετών. Αποκλιμάκωση των ψυχρών σχέσεων επιδιώκει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην ατζέντα των επαφών Τραμπ-Πούτιν βρίσκονται διμερείς σχέσεις, Ουκρανία, Συρία και πυρηνικά.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της φινλανδικής πρωτεύουσας που έχει μακρά παράδοση φιλοξενίας συναντήσεων κορυφής Ανατολής-Δύσης.

Το τετ α τετ Τραμπ-Πούτιν διήρκησε δύο ώρες και δέκα λεπτά και ήταν παρόντες μόνο οι μεταφραστές τους, πριν οι δύο ηγέτες γευματίσουν παρουσία των συμβούλων και των υπουργών Εξωτερικών τους.

«Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ, έχει έρθει ο καιρός να μιλήσουμε εις βάθος για τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Πούτιν στην αρχή της συνάντησής τους, ενώ ο Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «εξαιρετική σχέση». «Έλεγα, και είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει στη διάρκεια των χρόνων πως το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε ο Τραμπ καθισμένος δίπλα στον Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Λίγο πριν από την πρώτη χειραψία, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τον τόνο με ένα tweet όπου απέδιδε τις κακές σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας σε… «βλακεία ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών» και στο «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολύσει, όπως υποστηρίζει, το FBI που ερευνά ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το μήνυμα προκάλεσε την ικανοποίηση της Μόσχας. «Συμφωνούμε», ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος