Στραμμένο στη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στο Ελσίνκι το παγκόσμιο ενδιαφέρον (video)

Ολα τα βλέμματα, στο Ελσίνκι και την κρίσιμη -υπό δρακόντεια μέτρα- σύνοδο κορυφής των Βλάντιμιρ Πούτιν και Ντοναλντ Τραμπ, που αναμένεται να σηματοδοτήσει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και χαμηλώνουν οι υψηλές προσδοκίες. Πρόκειται για την πρώτη κατ′ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων με την ελπίδα οτι θα ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή αποκατάσταση των τεταμένων αμερικανο-ρωσικών σχέσεων. Στο επίκεντρο όλα τα μεγάλα διεθνή θέματα που αφορούν και την Ευρώπη, όπως η Συρία και η μείωση των πυρηνικών όπλων, αλλά και οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Ρωσίας, που έχουν πληγεί, κυρίως, από τις αποκαλύψεις για εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ωστόσο, στις πρώτες κιόλας εικόνες αποτυπώνεται η ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο ηγετών, οι οποίοι επιδίδονται σε διπλωματικό  «μπρα-ντε-φερ».

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε την Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας προερχόμενο από τη Σκοτία όπου ο Τραμπ πέρασε τις δύο προηγούμενες ημέρες πριν από τη συνάντηση.

Στο επίκεντρο οι Αμερικανο-ρωσικές σχέσεις που έχουν πληγεί, κυρίως από τις αποκαλύψεις για παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η Ρωσία προτίθεται να συζητήσει θέματα σχετικά με την στρατηγική ισορροπία δυνάμεων, τον ελέγχου των εξοπλισμών και την Συρία, σύμφωνα με ρωσική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο RIA.

Οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντώνται στις 13.20 (ώρα Ελλάδος) στο Ελσίνκι και σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υπάρξει μία συνάντηση τετ α τετ με την παρουσία των διερμηνέων, ένα γεύμα εργασίας και στην συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου στις 16.50 ώρα Ελλάδος.

O Αμερικανός πρόεδρος, καταφέρθηκε κατά της Ε.Ε. σε συνέντευξή του στο CBS, αποκαλώντας την εχθρό όσον αφορά στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις. Η Ρωσία, η Ε.Ε. και η Κίνα είναι οι “εχθροί” των ΗΠΑ, υποστήριξε ο Τράμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, επίσης, αποδίδει τις κακές σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα στο «κυνήγι μαγισσών» που υποτίθεται ότι έχει εξαπολύσει το FBI με την έρευνά του για την ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Οι σχέσεις μας με την Ρωσία δεν ήταν ΠΟΤΕ τόσο άσχημες εξαιτίας της βλακείας ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και, τώρα, του κυνηγιού μαγισσών», έγραψε νωρίς το πρωί στο Twitter ο Τραμπ προδιαθέτοντας για το κλίμα της συνάντησης του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Εξαιρετικό Παγκόσμιο Κύπελλο. Ερώτηση προς τον πρόεδρο Τραμπ πριν συναντήσει τον Πούτιν: Ξέρεις με ποια ομάδα παίζεις; », έγραψε τον λογαριασμό της στο Twitter η Χίλαρι Κλίντον, αμφισβητώντας ευθέως την πίστη του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς ότι είναι εχθροί είναι «ψεύτικες ειδήσεις», σχολίασε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η Μόσχα ελπίζει ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του ομολόγου του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιτρέψει στα δύο μέρη να κάνουν ένα βήμα για να απομακρυνθούν από την τρέχουσα κρίση στις διμερείς σχέσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

«Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έλθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος