Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν σε συμπεράσματα στη Μ. Ανατολή, αλλά και στην αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία – Το παρασκήνιο της πρώτης μέρας

Με κοινό βηματισμό ολοκλήρωσαν οι 27 την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά κάποια χρονοδιαγράμματα. Συμφώνησαν σε συμπεράσματα στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ξεκλείδωσε το ζήτημα της διεύρυνσης, ειδικά σε σχέση με την Ουκρανία, τη στιγμή που ο Βολοντίμι Ζελένσκι είπε στους Ευρωπαίος ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη ότι θα περιμένει να συζητηθεί και θα περιμένει επιπλέον βήματα για το διαπραγματευτικό πλαίσιο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αυτό ουσιαστικά έδωσε μια ώθηση στο να προχωρήσουν οι συζητήσεις, ειδάλλως, εάν δεν έδινε αυτό το στίγμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα μπλόκαραν οι Λιθουανοί. Γενικότερα οι Βάλτες ήθελαν κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με την Ουκρανία, τόνισε η Ειρήν Ζαρκαδούλα η οποία πρόσθεσε ότι προχώρησαν και οι διαπραγματεύσεις αλλά και η συμφωνία για τη Βοσνία.

Παράλληλα υπήρξε συμφωνία για τη Μέση Ανατολή. Υπάρχει σαφής αναφορά σε εκεχειρία, δηλαδή μια άμεση ανθρωπιστική παύση, η οποία θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία ενώ οι ηγέτες τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να μην προχωρήσει το Ισραήλ σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, που θα κάνει ακόμη πιο καταστροφική την κατάσταση στην περιοχή.

Τέλος υπήρξε αναφορά και στους διακινητές στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος