Σύνοδος για Γάζα: Ποιες οι προσδοκίες της Ελλάδας – Τι λέει ο Δ. Τσιόδρας, Δ/ντής Γραφείου του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ

Στο Παρίσι βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να μετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν για την ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους που πλήττονται στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς που συνεχίζεται για 34η ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην σημαντική αυτή διπλωματική πρωτοβουλία.

Μιλώντας για το επιδιωκόμενο ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι στόχος είναι «να υπάρξει μια ανθρωπιστική παύση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να δοθεί η δυνατότητα να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια, να φύγουν αυτοί οι οποίοι θέλουν να φύγουν και να μετακινηθούν άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες».

Όπως ανέφερε στους παρουσιαστές της εκπομπής «Συνδέσεις» Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο «ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει καλέσει να μετάσχουν αραβικές χώρες. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής. Έχουν κληθεί από τους G20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνεται μια μεγάλη διεθνής προσπάθεια να συγκεντρωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Από εκεί και πέρα βεβαίως γίνεται και μια πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν το Ισραήλ έχει υπερβεί κάποια όρια σε σχέση με την αντίδραση που είχε».

Σύνοδος για Γάζα: Ποιες οι προσδοκίες της Ελλάδας – Τι λέει ο Δ. Τσιόδρας, Δ/ντής Γραφείου του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ
H στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφθάνει στο Παλάτι του Ελιζέ, στο Παρίσι, για να μετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους στη Γάζα. (AP Photo/Lewis Joly)

Ερωτηματικά για την ένταση της αντίδρασης του Ισραήλ

Αναφορικά με τους 10.000 νεκρούς Παλαιστινίους από την έναρξη της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού σχετικά με την κλιμάκωση της επίθεσης πέραν πέραν των ορίων. «Η έκταση που παίρνουν οι επιχειρήσεις και οι εικόνες που έρχονται από τη Γάζα με παιδιά και ανθρώπους τους οποίους χρησιμοποιεί η Χαμάς ως ασπίδα, αυτό που μπορεί να κάνει το Ισραήλ να χάσει το δίκιο του», σημείωσε ο διευθυντής τους γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Και όπως πρόσθεσε, όταν μια αντίδραση ξεπερνάει κάποια όρια και δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα όχι μόνο στον αραβικό κόσμο αλλά και στο δυτικό κόσμο.

Στο θέμα για το εάν έχει υπερβεί το Ισραήλ τα όρια στην αντιπαράθεση με τη Χαμάς ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στούμπος που συμμετείχε στο πάνελ της εκπομπής δήλωσε ότι «ζούμε έναν εφιάλτη».

Όπως τόνισε εδώ τον εφιάλτη αυτό τον ζούνε πρώτα οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι. «Είναι 75 χρόνια που η αιματοχυσία συνεχίζεται. Ετούτη η αφορμή ήταν η ακραία βαρβαρότητα της Χαμάς. Θα γινόταν κάποια στιγμή γιατί μέχρι να αναγνωριστεί το δίκιο του παλαιστινιακού λαού» σημείωσε ο κ. Στούμπος.

Γιατί είναι σημαντική η διπλωματική πρωτοβουλία

Και όπως τόνισε «μόνο μια πολιτική λύση με δύο κράτη και με μια στοιχειώδη υποστήριξη και βοήθεια της διεθνούς κοινότητας θα έχει νόημα».

Σχολιάζοντας τη διπλωματική πρωτοβουλία στο Παρίσι δήλωσε ότι αν και είναι μικρή «καλά κάνει η πρωθυπουργός και πηγαίνει. Έχει σημασία το ότι πηγαίνει και ότι προσεκλήθη, όπως πολύ καλά έκανε που πήγε στο Κάιρο».

Μιλώντας για τη συμμετοχή της Κύπρου στις συνομιλίες για επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εστίασε ότι ήταν η πρώτη φορά που σε διεθνή διάσκεψη ήταν εκεί ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Αναφερόμενος ο κ. Στούμπος στα όρια της ένοπλης απάντησης του Ισραήλ και στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δήλωσε ότι «η προπαγάνδα είναι ακραία. Όσοι (σ.σ. από τους Παλαιστινίους) ζήσουν θα γίνουν τρομοκράτες την επόμενη περίοδο» είπε μιλώντας για τα 2,5 εκατ. Παλαιστινίους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας υπό την ηγεσία της σκοταδιστικής Χαμάς.

Σύνοδος για Γάζα: Ποιες οι προσδοκίες της Ελλάδας – Τι λέει ο Δ. Τσιόδρας, Δ/ντής Γραφείου του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ

Δύσκολη η δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου

«Το Ισραήλ δεν έκανε απλά κριτική στον Γκουτέρες. Ζήτησε να “ξηλωθεί” ο Γκουτέρες. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει από μια χώρα που είναι δημοκρατική, παρότι δυστυχώς ο Νετανιάχου είναι ακραία περίπτωση. Έχει παίξει το σενάριο της ακραίας υποταγής των Παλαιστινίων μαζί με τους εποίκους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω της Κύπρου που σχεδιάζεται ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη ιστορία γιατί γίνεται συζήτηση και με την Κύπρο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

«Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση, γιατί για να γίνει αυτό, όταν πας σε μια εμπόλεμη ζώνη χρειάζεσαι εγγυήσεις ασφαλεία. Είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστούν αυτές οι εγγυήσεις. Δεύτερον, στη Γάζα δεν υπάρχουν υποδομές», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος