Σύνδεση της υπόθεσης των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς επιχειρεί ο Ερντογάν (video)

Κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο επιστρατεύει η ελληνική πλευρά για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη και αποκλείει ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, όπως εμμέσως ζήτησε ο Ερντογάν. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ο οποίος υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει ανταλλαγή, μετά το σάλο που ξεσήκωσε από όλα τα κόμματα, υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί και να ανασκευάσει την αρχική του δήλωση. Δεν έχει ζητηθεί ούτε μπορεί να γίνει καμία ανταλλαγή, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ένσταση κατά της αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο νέο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται για 27η μέρα στις φυλακές της Αδριανούπολης, κατέθεσαν οι συνήγοροί τους. Εντός επτά ημερών αναμένεται η σχετική απόφαση.

Το αίτημα αποφυλάκισης δεν έγινε δεκτό με την ίδια και πάλι αιτιολογία, ότι δηλαδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη μόνιμη κατοικία των δύο στρατιωτικών στη γείτονα στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

Νέες δηλώσεις για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την πτήση της επιστροφής από τη Σύνοδο της Βάρνας.

«Εγώ δεν είμαι υπεράνω του νόμου στην Τουρκία. Η υπόθεση αυτή είναι υπόθεση της τουρκικής δικαιοσύνης» δήλωσε και συνέδεσε έμμεσα το θέμα της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με το θέμα της μη παράδοσης των 8 Τούρκων στην Τουρκία. «Δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο με τους δυο Έλληνες στρατιώτες να μην ασχολούνται το ίδιο και με εκείνους που διέφυγαν στην Ελλάδα αφού έκαναν πραξικόπημα», τόνισε.

Παράλληλα, σήμερα είναι προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία των οικογενειών με τους δύο κρατούμενους, ενώ την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το επισκεπτήριο στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Η δήλωση Ερντογάν ότι «είναι δικαστικό το θέμα, εγώ δεν είμαι πάνω από την δικαιοσύνη» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο θετικής έκβασης, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην άλλη πλευρά να το χειριστεί ως όπλο ψυχολογικού πολέμου.

Δ. Τζανακόπουλος: Η Αθήνα εργάζεται για την επιστροφή των δυο αξιωματικών πριν το Πάσχα

Δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα, δεν προβλέπεται και δεν μπορεί να γίνει, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ράδιο Θεσσαλονίκη

Εξάλλου, σημείωσε ότι «συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας για να διευθετηθεί το ζήτημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Στο ερώτημα αν συμμερίζεται την αισιόδοξη εκτίμηση του υπουργού Άμυνας ότι μπορεί να επιστρέψουν πριν από το Πάσχα, τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει το σύνολο της κυβέρνησης και πως αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτίμησε ότι εφόσον η Τουρκία εμμείνει στις τοποθετήσεις που έκανε στη Βάρνα σε σχέση με τη θέλησή της να επανέλθει στον δρόμο που ορίζεται το διεθνές δίκαιο, μπορεί να έχουμε λύση μέχρι τότε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αρχικά προσπάθησε άμεσα να επιλύσει το ζήτημα σε χαμηλό επίπεδο και όταν είδε από εκεί και πέρα ότι η Τουρκία ολιγωρεί ή κωλυσιεργεί σε σχέση με μια υπόθεση που θα μπορούσε να έχει λήξει σε 5 ή 10 μέρες αν όχι σε μία, όπως λύνονταν στο παρελθόν, τότε αναγκάστηκε να φέρει το θέμα στα διεθνή φόρα.

«..ακόμα και ότι οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι ότι «είναι δικαστικό το θέμα, εγώ δεν είμαι πάνω από την δικαιοσύνη»… Από μόνη της αυτή η δήλωση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο θετικής έκβασης. Να μην επιτρέψουμε στην άλλη πλευρά να το χειριστεί ως όπλο ψυχολογικού πολέμου.»

Αντιδράσεις και αναδίπλωση προκάλεσε δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη που ζήτησε την ανταλλαγή των «2» με τους «8».

Με διορθωτική δήλωση του ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για υποθετικό σενάριο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη παρά τις πιέσεις – Ψυχραιμία και ελπίδες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος