Συνάντηση Καιρίδη – Γιόχανσον για μεταναστευτικό: Επιπλέον χρηματοδότηση για την Ελλάδα – Αύξηση προσωπικού από διεθνείς οργανισμούς

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό. «Η Ευρώπη θα αποφασίζει, και όχι οι διακινητές», δηλώνει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ η Τζόρτζια Μελόνι προτείνει άμεση απέλαση για όσους μετανάστες ψεύδονται για την ηλικία τους. Εν τω μεταξύ, σε κοινό άρθρο τους, Βέμπερ και Μεϊμαράκης κατηγορούν Μακρόν και Σολτς για την κατάσταση στο μεταναστευτικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση ελληνοποιήσεων.

H διαφωνία Γερμανίας – Ιταλίας για τον κανονισμό διαχείρισης κρίσεων, που αφορά στην κατανομή μεταναστών και προσφύγων, σκιάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Το «μπρα ντε φερ» των δύο χωρών κατέληξε σε «ναυάγιο», δεν έκλεισε καμία συμφωνία. Η Ιταλία διαφωνούσε σε μία παράγραφο που προστέθηκε και αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και αν θα θεωρηθούν εργαλειοποίηση μεταναστών ή όχι. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή την παράγραφο ζήτησε η Γερμανία.

Ωστόσο, ήταν και πολιτικό το ζήτημα. Η ένταση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο όταν αποχώρησε Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Πιαντεντόζι. Όλοι το απέδωσαν στο γεγονός ότι υπάρχει κρίση με τη Γερμανία. Οι Ιταλοί, από την πλευρά τους, λένε ότι θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο στο Παλέρμο αύριο (29/9).

Η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση και προσωπικό από διεθνείς οργανισμούς

Ολοκληρώθηκε επίσης η συνάντηση του Δημήτρη Καιρίδη, του υπουργού Μετανάστευσης με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία με ανάρτησή της στο Χ, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό. Δεύτερον, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδος, όπως επίσης ότι θα υπάρξει επιπλέον προσωπικό από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο Frontex.

Κόντρες μεταξύ των κρατών – μελών για την μεταναστευτική κρίση

Η μεταναστευτική πολιτική διχάζει και πάλι την Ευρώπη. Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών και των κομμάτων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, με τις πιο ψύχραιμες φωνές να καλούν σε σύγκλιση.

«Πρέπει να στερήσουμε από τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Υπό το βάρος των τεράστιων μεταναστευτικών ροών στη Λαμπεντούζα, η Τζόρτζια Μελόνι, που εξελέγη με την υπόσχεση να λύσει το μεταναστευτικό, διαμαρτυρήθηκε στον Γερμανό Καγκελάριο για τη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες κρατούν τους μετανάστες στην Ιταλία. Από το βήμα του ΟΗΕ η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε εξαπολύσει ήδη επίθεση στους παράνομους διακινητές, ενώ έχει δηλώσει ότι η Ρώμη θα απελαύνει όσους δίνουν ψεύτικα στοιχεία ή απειλούν την εθνική ασφάλεια.

«Πιστεύω ότι είναι καθήκον του Οργανισμού να απορρίπτει τις υποκριτικές προσεγγίσεις στο θέμα και να εξαπολύσει παγκόσμιο πόλεμο χωρίς έλεος στους διακινητές» τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι.

Κόντρα έχει ξεσπάσει και στη Γερμανία, με το Βερολίνο να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα με Πολωνία και Τσεχία. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ευρωπαϊκών θεσμών είναι η επιστολή που υπογράφει ο Μάνφρεντ Βέμπερ του Λαϊκού Κόμματος και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στην οποία τονίζουν ότι ο Σολτς και ο Μακρόν αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη για την Λαμπεντούζα.

«Η πολιτική ευθύνη για αυτή την αποτυχία προστασίας των συνόρων της Ευρώπης βρίσκεται ξεκάθαρα στο στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελευθέρων», αναφέρει ένα απόσπασμα της επιστολής.

Η εφημερίδα Guardian φιλοξενεί ρεπορτάζ από την Τυνησία, όπου χιλιάδες μετανάστες καταγγέλλουν ότι απωθήθηκαν βιαίως, με αποτέλεσμα να έχουν επιστρέψει στην έρημο κινδυνεύοντας να πεθάνουν από τη δίψα και την πείνα.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος