Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε. Ε. για προσφυγικό

Το θέμα της Τουρκίας και ιδίως η εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την κοινή διαχείριση του προσφυγικού, βρέθηκε στο επίκεντρο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε. Ε., στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ομέρ Τσελίκ.

Ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε σήμερα ότι η συνάντηση κατέληξε σε μία “ισχυρή ομοφωνία” πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν πιο στενά και να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, μετά την κρίση στις σχέσεις τους με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε από την Μπρατισλάβα ότι η Τουρκία συμφώνησε να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον τουρκικό λαό, αλλά και την ανάγκη για ψυχραιμία και νηφαλιότητα στην αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών και γενικότερα της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο άτυπο συμβούλιο. Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ ως προς το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει “μία στρατηγική για την μεγιστοποίηση της Δημοκρατίας σε όλη την περιοχή”, τονίζοντας ότι “από τα γεγονότα στην Τουρκία και στην Αίγυπτο διαφαίνεται ότι υπάρχει ένα ζήτημα συνολικό όσον αφορά την διάδοση της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και τη σημασία που έχει η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής”.

“Γι’ αυτό διοργανώνουμε και τη Διάσκεψη για την ασφάλεια και σταθερότητα στη Ρόδο” πρόσθεσε.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος