Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε 26 Αφγανούς πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα από την Κακαβιά, στα σύνορα με την Ελλάδα. Δεκαοκτώ από τους πρόσφυγες είναι μικρά παιδιά, και ο προορισμός όλων ήταν το Μαυροβούνιο.
Οι αστυνομικές αρχές και των δύο γειτονικών χώρων εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για κυκλώματα διακινητών στις δασικές περιοχές κοντά στα σύνορα, καθώς η Αλβανία αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες αυξημένες ροές Σύρων και Αφγανών προσφύγων που φτάνουν στη χώρα από την Ελλάδα.
Με την βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, άνοιξε γραφείο στο Αργυρόκαστρο για συντονισμό των προσπαθειών να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Δημοσκόπηση ξενοφοβίας
Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα Γερμανούς (44 %) τάσσονται υπέρ του καθολικού κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες, αλλά το 45 % θέλει ανοικτά σύνορα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Ipsos.
Υπέρ του κλεισίματος των συνόρων για τους πρόσφυγες τάσσεται επίσης το 44% των Σουηδών, το 40% των Πολωνών, το 45% των Γάλλων και το 48% των Ιταλών.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι στις περισσότερες χώρες η τάση της κοινής γνώμης για καθολικό κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2015.
Πολύ πιο ακραίες τάσεις εκφράζονται επίσης στην Τουρκία και την Ουγγαρία, όπου το 64% και το 55% αντίστοιχα θέλει να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.
Οπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το 71% των Γερμανών πιστεύει ότι οι τρομοκράτες έρχονται ως πρόσφυγες στη χώρα. Η έρευνα διεξήχθη μάλιστα πριν από τις επιθέσεις στη Νίκαια, το Βίρτσμπουργκ κσι το Ανσμπαχ.
Αντίθετα, μόλις ένας στους έξι Ισπανούς φοβούνται ότι υπάρχουν τρομοκράτες μεταξύ των προσφύγων (16 %).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, «οι περισσότεροι αλλοδαποί δεν είναι στην πραγματικότητα πρόσφυγες. “Έρχονται για οικονομικούς λόγους ή για να ωφεληθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Γερμανίας», δήλωσε στην Die Welt.
Aξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 22 % των Γάλλων ,το 28% των Τούρκων και το 38% των Γερμανών είναι πεπεισμένοι ότι οι νεοφερμένοι πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν με επιτυχία στην κοινωνία τους.
Αντίθετα,το 44% των Ούγγρων και το 43% των Ισπανών δηλώνουν αισιόδοξοι για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στις κοινωνίες τους.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη την περίοδο 24 Ιουνίου έως 8 Ιουλίου με τη συμμετοχή 16.040 ατόμων ηλικίας 16-64 ετών.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος