Χ. Τσούκας στο Πρώτο για Αυγενάκη: Μας απογοήτευσε-Απέτυχε παταγωδώς-Η συγνώμη του δεν διακρίνει έναν συντετριμμένο άνθρωπο (audio)

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αλλά και τις εξελίξεις με αφορμή τις Βρετανικές εκλογές κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα

Όπως και υπογράμμισε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο, αναφορικά με τη συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια αίσθηση προνομίων την οποία απολαμβάνουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας. Σας θυμίζω μια φράση του κ. Αυγενάκη, μια από τις πρώτες του φράσεις είναι «έχω ασυλία». Ο άνθρωπος νιώθει ότι είναι σαφώς υπεράνω του νόμου. Δεν είναι ο μόνος. Το έχουμε δει και άλλες φορές, όχι απαραίτητα με χειροδικία, αλλά σε άλλες περιπτώσεις. Και αυτού του είδους η νοοτροπία είναι η νοοτροπία που θέλει τους βουλευτές και τους πολιτικούς να έχουν μια περίοπτη θέση, όπου τοποθετούν τον εαυτό τους πάνω από το νόμο. Βεβαίως, αν κρίνουμε από την μαζικότατη και ηχηρή αντίδραση που είδαμε χθες, αυτό πλέον δεν ισχύει. Ευτυχώς. Ιστορικά μιλώντας, οι βουλευτές μας έχουν μια περίοπτη θέση. Θεωρούν ότι είναι πιο σημαντική από τους άλλους και μιλάω πάρα πολύ γενικά τώρα. Μην ξεχνάτε ότι είναι οι άνθρωποι στους οποίους οι πολλοί απευθύνονται για ποικίλες διευθετήσεις και ρουσφέτια. Άρα, δηλαδή είναι στο κέντρο της αναζήτησης των πολιτών προκειμένου να εξυπηρετηθούν σε κάτι. Και μην ξεχνάτε ότι και στα ΜΜΕ γενικά τους αντιμετωπίζουν με έναν υπέρμετρο σεβασμό και με μια ακόμα συστολή, το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν δικαιολογείται. Είναι όπως όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες έχουν μια πάρα πολύ σοβαρή και απαιτητική δουλειά, το αναγνωρίζω και θα πρέπει πρώτοι αυτοί να δίνουν το παράδειγμα».

Εν συνεχεία, ο κ. Τσούκας πρόσθεσε «Αυτό το οποίο πρέπει να μας απασχολεί είναι να έχουμε υψηλές απαιτήσεις από τους εκπροσώπους μας, να είναι αυτοί που δίνουν το παράδειγμα της καλής συμπεριφοράς. Ο κ. Αυγενάκης μας απογοήτευσε ακριβώς γι’ αυτό, διότι απέτυχε παταγωδώς. Και η συγνώμη του-αν κρίνω από τον τόνο της φωνής του και τις μετέπειτα διευκρινίσεις του-δεν διακρίνει ένα συντετριμμένο άνθρωπο. Αν αυτό συνέβαινε σε ένα μέσο άνθρωπο, ο οποίος βιώνει πραγματικά τη βαρύτητα των πράξεων του, θα ανέμενα μια πιο συντετριμμένη φωνή. Θα ανέμενα κάτι πιο ζωντανό στη συγγνώμη την οποία ζήτησε. Δεν είναι μια ουσιαστική συγνώμη». Όσο για το ότι παρέμεινε βουλευτής και δεν παρέδωσε την έδρα του, ανέφερε «Βέβαια εκεί χρειάζεται μεγάλα κότσια, μια ηθική γενναιότητα, την οποία θα ήταν μάταιο να την αναμένουμε από κάποιον ο οποίος χειροδικεί εναντίον ενός απλού υπαλλήλου. Αυτά πάνε μαζί πιστεύω και μόνο αν υπάρχει αυτή η παράδοση στο σύστημα μας, όπου όταν παρεκτραπείς κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε δεν αρκεί μόνο η διαγραφή σου, αλλά πρέπει να παραιτηθείς και από το αξίωμά σου. Αυτή είναι μία άτυπη παράδοση που στη Βρετανία υπάρχει. Δεν είναι θέμα νόμου αυτό (…)». Σχετικά τώρα με τη δήλωση που έκανε ο κ. Αυγενάκης «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», ο κ. Τσούκας σχολίασε το εξής «Το ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε; Δεν είναι μόνο ίδιον των πολιτικών. Είναι ίδιον όλων των ανθρώπων, εξουσιομανών ανθρώπων, οι οποίοι τοποθετούν τον εαυτό τους σε μια περίοπτη θέση και αναμένουν από όλους εμάς τους υπόλοιπους να υποκλινόμαστε ενώπιον τους. Είναι μια ένδειξη βαθιάς ανωριμότητας. Και όσο για το χειροκρότημα να το επιδιώκεις, αλλά να το επιδιώκεις για τους σωστούς λόγους. Να κάνεις μια καλή αγόρευση στη Βουλή. Να σε επαινέσουν τα media, ότι έκανες κάτι σημαντικό (…). Έχει ένα ενδιαφέρον το θέμα αυτό της αναγνωρισιμότητας. Διότι, στην εποχή των media, όπου γίνεσαι αναγνωρίσιμη περσόνα από τα social media, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κλπ. Αυτό σε συνοδεύει. Κατασκευάζεται μια διασημοκρατία, γίνεσαι διασημότητα, θέλεις δεν θέλεις, το οποίο παράγει στη συνέχεια τις δικές του συμπεριφορές. Να αναμένεις δηλαδή την αναγνώριση από τους άλλους. Όλα αυτά, έχουν να κάνουν με την ωριμότητα την οποία υπάρχει και στο άτομο αλλά και στην περιρρέουσα κουλτούρα. Το έχω δει αυτό στη Βρετανία στην αντίστροφή του εκδοχή. Να βλέπεις ανθρώπους των ΜΜΕ, να βλέπεις υπουργούς, πολιτικούς, γενικότερα βιομηχάνους να περνούν σχεδόν απαρατήρητοι στο δημόσιο χώρο».

Βρετανικές εκλογές

Από την άλλη πλευρά, αναφερόμενος και στο θέμα των Βρετανικών εκλογών, για το ποια είναι τα πολιτικά δεδομένα, και το τι γίνεται με το κόμμα των Εργατικών μιας και φαίνεται ότι πάνε για απόλυτη πλειοψηφία ο κ. Χαρίδημος Τσούκας, σημείωσε «Οι Εργατικοί πάνε για μια γιγάντια πλειοψηφία. Εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι και 200 έδρες παραπάνω. Μόνο ο Μπλερ είχε πάρει κάτι αντίστοιχο το 1997 με 197 έδρες παραπάνω από το δεύτερο κόμμα. Άρα, μιλάμε για μια συντριπτική ήττα των Συντηρητικών και μια συντριπτική νίκη των Εργατικών (…). Η μεγαλύτερη ζημιά ήταν βεβαίως το Brexit. Και δυστυχώς ο κ. Στάρμερ θα πρέπει να ζει με αυτές τις συνέπειες. Και παρά την όποια φιλοευρωπαϊκή του στάση, ο ίδιος ήταν κατά του Brexit, αλλά στη συνέχεια δεσμεύεται από το αποτέλεσμα και έχει υποσχεθεί ότι δεν θα κάνει πολλές κινήσεις προς την Ευρώπη. Αλλά εν πάση περιπτώσει θα είναι σίγουρα πιο φιλοευρωπαϊστής από τον κ. Σούνακ».

Τέλος, στο ενδεχόμενο ότι ενδέχεται οι Συντηρητικοί να βρεθούν και στην τρίτη θέση μετά τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, με αποτέλεσμα ο κ. Σούνακ να μην εκλεγεί ούτε καν Βουλευτής και αν γίνει αυτό τι σηματοδοτεί αλλά και το ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος αρχηγός των Τόρις, ο Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Κύπρου επισήμανε «Αυτό δεν το ξέρω, δεν το βλέπω. Δεν βλέπω κανέναν προφανή επίδοξο αρχηγό των Τόρις. Αυτό που βλέπω όμως είναι-στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δούμε, άνοιξε πλέον το κουτί της Πανδώρας μετά το Brexit και βλέπουμε ότι η λαϊκιστική υπερ δεξιά έχει σηκώσει και εκεί κεφάλι το οποίο όμως απηχεί και ένα μεγάλο κομμάτι του συντηρητικού Κόμματος. Και σας ερωτώ, τι είδους συντηρητικό κόμμα είναι κάποιος του οποίου ο κύριος κορμός ή η πλειονότητα των μελών του προτιμά τη χώρα να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και αν σημάνει τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου με την αποχώρηση της Σκωτίας; Όταν τίθεται τέτοιο ερώτημα σε δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των συντηρητικών προτιμούσε διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου ακόμα και παρά την πρόσδεσή τους (…)».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος