Ρ. Μαϊνάρντους στο Πρώτο: Ελπιδοφόρα η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα (audio)

«Περιμένω κάτι από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα γιατί νομίζω επισημοποιεί αυτή η επίσκεψη, στον ανώτερο βαθμό φυσικά που υπάρχει μια βελτίωση του πολιτικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μόνο ως ριζοσπαστική μπορεί να χαρακτηριστεί….Όντως υπάρχει μια καινούρια σελίδα, μια καινούρια εποχή. Αυτές είναι οι λέξεις που ακούμε κάθε μέρα από τα χείλη των πολιτικών και από τις δυο μεριές. Και αυτό κάτι θα πει…»δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους, πολιτικός αναλυτής και συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ναι μεν, Αλλά…» και συνομίλησε με την δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο ίδιος στη δημοσιογράφο η Τουρκία έχει αλλάξει πλέον στρατηγική κάτι που φαίνεται από την συμπεριφορά της στο Αιγαίο, στην απουσία εχθροτήτων, παραβιάσεων, παραβάσεων αλλά και προκλητικών δηλώσεων. Πρόκειται λοιπόν, για μια καινούργια κατάσταση στην οποία έρχεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μαζί με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, υπουργών και πολλών άλλων ενώ σχετικά με την στάση της Γερμανίας απέναντι στη βελτίωση των σχέσεων υπογράμμισε τα εξής: «Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία έχει βοηθήσει σ’ όλο αυτό (…) Πριν από ένα χρόνο, ακριβώς ένα χρόνο στο Βερολίνο, με στοχευμένη διπλωματική διαμεσολάβηση, επανέφερε την Ελλάδα και την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (…) Κάνω και μία έρευνα σχετικά μεγάλη για τον ρόλο της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο.  Στο Βερολίνο, στην Άγκυρα αλλά και στην Αθήνα υπάρχει μία συνεννόηση. Η Ουάσινγκτον λέει ότι αυτά τα ζητήματα που έχετε εσείς εκεί στη νότια Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι δικά σας, είναι ευρωπαϊκά ζητήματα. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι, ας το πούμε έτσι απλά για τα μεγάλα ζητήματα, για τα θέματα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία (…)».

Ερωτηθείς σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη πολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης ο ίδιος κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει γνωστό ότι για να γίνει πρόοδος στις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας με την Ευρώπη, πρέπει να υπάρχει ηρεμία. Πρέπει να υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις της Ελλάδας με της Τουρκίας… Τώρα το τι μπορεί να ζητάει η Τουρκία από την Ευρώπη λίγο ως πολύ το γνωρίζουμε και αυτό. Είναι πολύ συγκεκριμένα πράγματα αυτά που την αφορούν. Προφανώς το μεταναστευτικό είναι επίσης και ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί και σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα συμφωνήσουν και θα υπογράψουν και μια συμφωνία…».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος