Π. Οικονόμου στο Πρώτο για Μέση Ανατολή: Μου έκανε εντύπωση ότι το Ισραήλ δεν έκανε αναφορά στη δική του πυρηνική ικανότητα (audio)

Για όσα έχουν συμβεί στη Μέση Ανατολή και με αφορμή την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, όπου βρέθηκε καλεσμένος, o Παντελής Οικονόμου, Eπιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ και πρώην επιθεωρητής Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο «κατά την άποψή μου, σημαίνει χαλάρωση του σκοινιού-όσο και αν φαίνεται παράξενο-αυτό της διελκυστίνδας που υπάρχει από καιρό, συγκεκριμένα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Είχε τεντωθεί το σκοινί αυτό με κίνδυνο να κοπεί ή να ρίξει τον έναν από τους δύο που το τραβάνε στις δύο πλευρές. Μετά το επεισόδιο, την επιδρομή στις 5 Απριλίου στην διπλωματική υπηρεσία του Ιράν στη Συρία. Υπήρχαν φόβοι ότι θα έσπαγε. Οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνες από αυτές που φαίνονται αυτή τη στιγμή και από την αντίδραση, η οποία τελικά ήρθε μετά από τη μεριά του Ιράν, μετά από μια μακρά περίοδο στρατηγικής υπομονής θα έλεγα, όπως και τη χαρακτήρισα (…). Στρατηγική υπομονή έχει χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του Ιράν απέναντι σε πολλά γεγονότα, επιθετικές μάλλον ενέργειες του Ισραήλ εναντίον του. Θέλω να θυμίσω ότι το Ισραήλ έχει λάβει την ευθύνη για δολοφονίες υψηλών στρατιωτικών αξιωματούχων του Ιράν, του επικεφαλή μιας στρατηγικής ομάδας των εθνικών φρουρών του Ιράν και έχει λάβει την ευθύνη για την εκτέλεση πολλών επιστημόνων στο χώρο των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν και έχει κάνει και πολλές προσπάθειες καταστροφής ή μάλλον ενέργειες σαμποτάζ θα τις ονόμαζα εγώ σε εγκαταστάσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ιράν πάντοτε απαντούσε ρητορικά λέγοντας ότι θα επιλέξει. Ορκίζεται έλεγε, ότι υπόσχεται την ανταπόδοση. Την απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις. Πλην όμως αυτό θα επιλέξει το χρόνο και τον τρόπο, το πώς δηλαδή  θα αντιδράσει».

«Υπήρχε βέβαια ο φόβος μέχρι χθες ότι θα αντιδράσει πολύ άσχημα το Ιράν» σημείωσε εν συνεχεία στη δημοσιογράφο, συμπληρώνοντας το εξής «όσο άφηνε δηλαδή να περνάει ο χρόνος και οι προκλήσεις αυτές συνεχιζόταν για ευνόητους λόγους από το Ισραήλ ότι τέντωνε το σκοινί και όπως σας είπα υπήρχε ο κίνδυνος κάποτε ο ένας από τους δύο να πέσει, να κοπεί το σκοινί. Το Ιράν, όπως πολύ σωστά είπατε, για τους δικούς του λόγους, αποφάσισε στις 13 το βράδυ προχθές να απαντήσει. Πριν όμως προειδοποίησε, έστειλε αγγελιοφόρο. Πριν από 72 ώρες ήδη προειδοποίησε τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως τους συμμάχους του, αλλά εμμέσως και τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν έκρυψε τις κινήσεις του που έκανε, οι οποίες διαβάζονται τόσο από δορυφόρους, όσο και από άλλες πηγές».

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση χθες-σε μένα τουλάχιστον-είναι ότι το Ισραήλ δεν έκανε αναφορά στη δική του πυρηνική ικανότητα» ανέφερε στο τέλος ο κ. Παντελής Οικονόμου, τονίζοντας «αυτό είναι σημαντικό θέμα και σε περιπτώσεις που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, άλλη φορά-θέλω να θυμίσω τον πόλεμο του Κιπούρ-έκανε επίκληση αυτής της ικανότητάς του. Χθες δεν την έκανε. Μονάχα απεναντίας προειδοποίησε τη διεθνή κοινή γνώμη και το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα πυρηνικά του Ιράν. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι πολύ σύντομα και αυτό ήταν μια καλή δήλωση-διότι το Ισραήλ είναι πληροφορημένο για τις εξελίξεις στο Ιράν-ότι πολύ σύντομα το Ιράν θα μπορεί να είναι πυρηνική δύναμη. Το είπε προσεγμένα αυτό γιατί αναφέρεται και σε αυτά που είναι γνωστά επίσημα ότι το Ιράν διαθέτει σήμερα, είναι πιστοποιημένο δηλαδή ότι διαθέτει ποσότητα αρκετή εμπλουτισμένου δανείου πάνω από 60%, αλλά μετά τη διακοπή των επιθεωρήσεων από το διεθνή οργανισμό στο Ιράν πέρσι, δεν ξέρουμε και πολλοί υπολόγιζαν και είναι ρεαλιστικό να είναι αυτή η εκτίμηση σωστή ότι το Ιράν έχει κατασκευάσει πολύ μεγαλύτερο εμπλουτισμού ουράνιο και μεγάλη ποσότητα, δηλαδή ποσότητες αρκετές για ένα ή και περισσότερα πυρηνικά όπλα. Αυτό δεν το ανέφερε καθόλου το Ισραήλ και αυτός είναι ο φόβος που κρύβεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού αυτών που παρακολουθούν τα πράγματα και οπωσδήποτε του Ισραήλ».

Όλη η συνέντευξη του κ. Οικονόμου ακολουθεί παρακάτω:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος