Γ. Τασιούλας (Πρ. Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος) στο Πρώτο: Πρέπει να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα πληρωμής των οικοδόμων (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε Διάδραση» βρέθηκε καλεσμένος ο Γιάννης Τασιούλας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος, ο οποίος συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Αρετή Μπίτα, με αφορμή την πρόσφατη καταγγελία που έγινε από την ομοσπονδία οικοδόμων Ελλάδας,  σχετικά με μία εταιρεία που διαφήμιζε ως βιτρίνα φθηνά εργατικά χέρια και η οποία μάλιστα προκάλεσε και την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο «η καταγγελία είναι μια πραγματικότητα. Την κάναμε γιατί συμβαίνει και συμβαίνουν τέτοιες πρακτικές. Ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο πάνω σε ένα έδαφος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο χώρο των κατασκευών της οικοδομής. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Υπάρχουν εργαζόμενοι οικοδόμοι που προσλαμβάνονται σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες διαμέσου εταιρειών καθαρισμού για να γλυτώνουν οι εργοδότες το ασφάλιστρο, να γλυτώνουν δηλαδή την υποχρεωτικότητα να εφαρμόζουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις».

Εν συνεχεία, δεν παρέλειψε επίσης να προσθέσει «αυτή τη στιγμή η Συλλογική Σύμβαση εργασίας μας, δεν κηρύσσεται αδικαιολόγητα υποχρεωτική από το Υπουργείο Εργασίας ώστε να κλείσουν τα παράθυρα και να μην την εφαρμόζουν μόνο αυτοί που την έχουν υπογράψει, αλλά γενικώς να είναι υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες του κλάδου. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, οι εργαζόμενοι στην οικοδομή ασφαλίζονται με τα μισά ένσημα σε σχέση με αυτά που δουλεύουν τις μέρες εργασίας. Υπάρχει μια τεράστια εισφοροδιαφυγή. Δουλεύουν οι εργαζόμενοι, οι οικοδόμοι για να πάρουν ένα μεροκάματο υπερωριακά, χωρίς να δηλώνονται οι υπερωρίες και χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες προσαυξήσεις και τα μέτρα ασφάλειας είναι ελλιπέστατα. Η εντατικοποίηση είναι φοβερή και 23 συνάδελφοί μας έχουν χάσει τη ζωή τους το 2023. Κατά συνέπεια, για να επανέλθουμε στην καταγγελία, ο δουλέμπορος βρίσκει έδαφος για να πουλήσει τις υπηρεσίες του. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει αυτός που διαφημίζει και πουλάει τις υπηρεσίες και από την άλλη υπάρχει και αυτός που αγοράζει».

«Για να επιστρέψουν οι οικοδόμοι στην οικοδομή πρέπει να πληρωθούν» σημείωσε στο τέλος ο κ. Τασιούλας στη δημοσιογράφο τονίζοντας το εξής «πρέπει να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι πολλοί οικοδόμοι πλησιάζοντας προς τη σύνταξη δεν έχουν τα ένσημα γιατί τους έχουν κατακλέψει όλα τα χρόνια και την περίοδο της κρίσης και την περίοδο τώρα της ανάπτυξης. Και λένε να πάω σε έναν άλλο κλάδο, να δουλέψω έστω και με λιγότερο μεροκάματο για να κολλάω τα ένσημα. Υπάρχουν λοιπόν, στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ που λένε ότι αυτή τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών, οι οικοδόμοι που δουλεύουμε-σε μεγάλο ποσοστό-κολλάμε μόνο 15 ένσημα το μήνα (…). Εμείς είμαστε ένα συνδικάτο, μια συνδικαλιστική οργάνωση που δεν είμαστε μέσα στα γραφεία. Τώρα που σας μιλάω κατευθυνόμαστε με συναδέλφους για να μιλήσουμε για την απεργία μας σε μεγάλα εργοτάξια. Δεν είμαστε ένα συνδικάτο που πληροφορούμαστε από τα γραφεία για το τι συμβαίνει στον κλάδο. Είμαστε μέσα στον κλάδο, παρεμβαίνουμε, έχουμε αποτελέσματα, αποσπάμε δεσμεύσεις και από το Υπουργείο και οι παρεμβάσεις αυτές έχουν αποτέλεσμα. Για αυτό και λέμε ότι όσο περισσότεροι οικοδόμοι απευθύνονται σε εμάς και είναι δίπλα στα συνδικάτα μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, έχουμε πολύ καλές προϋποθέσεις να έχουμε αποτελέσματα. Αποτελέσματα όχι για να χειροκροτούμε τον εαυτό μας, αλλά αυτονόητα δικαιώματα του κλάδου που θα βελτιώσουν τη ζωή και τη δουλειά των οικοδόμων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος